Câți români au fost confirmați cu COVID-19 după vaccinare

NewMoney 23/02/2021 | 16:43 Ştiri
Câți români au fost confirmați cu COVID-19 după vaccinare

Un număr de 446 de români vaccinați cu cea de-a doua doză de vaccin, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au fost testați pozitiv cu noul coronavirus la puțin timp după vaccinare.

Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul în care aceste persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus a fost de 4 zile, perioadă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că ”beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 10-14 zile după momentul vaccinării”.

În ceea ce privește numărul românilor testați pozitiv la noul coronavirus după prima doză de vaccin, acesta se ridică la 3.969, reprezentând 0,44% din totalul celor vaccinați. Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că aceste persoane ori nu au apucat să dezvolte anticorpi după vaccinare, ori erau deja în contact cu virusul înainte de a fi vaccinați.

Valeriu Gheorghiţă: Nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a atras atenţia că nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat. Gheorghiţă îndeamnă cât mai multe personane să se programeze pentru vaccinarea cu AstraZeneca, disponibilă în prezent, şi anunţă că din 15 martie va reîncepe şi vaccinarea cu serul Pfizer.

Avem doze disponibile de la trei companii diferite. Avem posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare, ţinând cont de faptul că, într-adevăr, conform datelor disponibile nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ţinând cont de contagiozitatea crescută a acestei noi tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”, a afirmat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Ghorghiţă a explicat că în luna martie vor fi deschise noi cabinete de vaccinare, cel puţin 200 de noi centre de vaccinare, unde se va folosi serul Pfizer. Programările pentru vaccinarea cu Pfizer vor fi reluate în prima săptămână din martie, iar vaccinara efectivă din 15 martie, ceea ce va da posibilitatea ca 12.000 de personae să fie vaccinate în plus zilnic.