Câți dintre antreprenorii români sunt dispuși să preia modelul de succesiune german

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Să crești în mijlocul unei afaceri de familie, pe care o și preiei la un moment dat, poate însemna o lungă listă de beneficii. Dar, dacă noile generații de proprietari cred că afacerile lor sunt acolo pentru a-i servi și nu invers, aparențele se pot dovedi înșelătoare.
Dacă ar fi să generalizăm, mottoul afacerilor de familie ar trebui să fie „a avea și a păstra“, cu observația că mai ales a doua parte a sintagmei e cel mai greu de pus în practică. Iar, în România, antreprenorii care intenționează să păstreze afacerea în familie sunt departe de a fi găsit o rezolvare clară a problemei transferului către generația mai tânără.
„Expunerea la experiența unei afaceri de familie cu tradiție poate reprezenta un moment revelator pentru antreprenorii români care pregătesc predarea afacerii către copii“, spune Mihaela Matei, coordonator al barometrului antreprenoriatului românesc, realizat de EY România. Printre întrebările firești pe care și le pun antreprenorii români se numără cele legate de momentul începerii și durata procesului de transfer, administrarea averii antreprenoriale sau importanța unei constituții a familiei. În acest context, studiile de caz pentru succesiune – cheia unei afaceri de familie care reușește să treacă testul timpului – sunt utile. Iar, dacă surprind situații în care afacerile reușesc să treacă și granițele geografice, acestea devin literă de manual.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.