Câți bani pierd anual Statele Unite din cauza atacurilor armate

Gabriel Bucur 03/10/2017 | 14:59 Ştiri
Câți bani pierd anual Statele Unite din cauza atacurilor armate

Statele Unite ale Americii s-au confruntat, duminică seara, cu cel mai grav atac armat din istoria recentă a țării, după ce un individ a tras o rafală de gloanțe, de la etajul 32 al unui hotel din Las Vegas, în mulțimea adunată în zonă pentru un concert de muzică country.

Bilanțul actual al victimelor arată 59 de morți și peste 520 de răniți, printre care și un român aflat în stare stabilă.

Autorul crimei, un bărbat de 64 de ani originar din statul Nevada, a fost împușcat letal de polițiștii care au pătruns în camera din care trăgea asupra mulțimii. În încăperea din hotel, polițiștii au mai găsit muniție și cel puțin zece puști.

Potrivit martorilor, „ploaia” de gloanțe a durat aproape 15 minute. „Rapiditatea cu care Poliția Metropolitană a acționat este miraculoasă. Le vom fi mereu recunoscători că au localizat atacatorul atât de rapid”, a lăudat președintele Donald Trump efortul echipelor de intervenție, potrivit The Guardian.

Citiți și: Prețul morții: cât plătim pentru atacurile teroriste

Trump a mai precizat că se roagă „pentru ziua în care răul va fi învins și cei nevinovați vor fi protejați de ură și de frică”. Declarația vine în contextul în care scene precum cea din Las Vegas se petrec, an de an, la proporții mai mici, pe tot teritoriul SUA.

Atacurile armate din SUA, mai letale decât războaiele

Din 1968 până în 2015, atacurile armate din Statele Unite au omorât mai mulți cetățeni americani decât au făcut-o conflictele armate în care a fost implicată țara, încă de la fondare, arată datele FBI și CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) citate de platforma online PolitiFact.

FOTO: PolitiScan

 

Concret, conflictele majore din istoria SUA s-au soldat cu aproape 1,2 milioane de americani decedați, în timp ce, din 1968 până în 2015, atacurile cu arme de foc, asemănătoare celui recent din Las Vegas, au lăsat în urmă 1,4 milioane de morți. În statistică sunt incluse și accidentele și sinuciderile cu arme de foc.

Anul 1968 este luat ca reper după ce, la 22 octombrie, președintele SUA a semnat Actul de Control al Armelor, care a interzis pe teritoriul țării traficul interstatal de arme de foc și muniție, posesia de arme în cazul unor categorii de persoane (infractori, minori, dependenți de droguri și bolnavi mintal) și importul de arme militare în exces sau de arme care nu sunt certificate ca fiind sportive sau suveniruri.

Totodată, în Statele Unite, astfel de atacuri armate provoacă pierderi de 229 de miliarde de doari, din care costurile directe valorează aproape 7 miliarde de dolari, potrivit unei analize de anul trecut a revistei americane Mother Jones.

Pe plan mondial, terorismul, un alt mare pericol actual, are un impact de 90 de miliarde de dolari pe an, potrivit celor mai recente date, din 2015, ale think tank-ului australian „Institute for Economics and Peace”.

 

 


FOTO: AFP / Guliver – Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.