Câți bani mai încasează în 2021 revoluționarii români

Andrei Dumitru 06/04/2021 | 12:07 Fapt Divers
Câți bani mai încasează în 2021 revoluționarii români

Câți bani mai încasează în 2021 revoluționarii români. Principala problemă în cazul în revoluționarilor este că nimeni nu știe exact câți sunt, întrucât nu există o bază de dată. Se estimează un număr care depășește cifra 17.000, dar nici măcar Guvernul nu știe exact, potrivit stirilekanald.ro.

Revoluționarii primesc lunar o „indemnizație reparatorie”, care este calculată în funcție de câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Câți bani încasează acum revoluționarii de la 1989

Pentru anul 2020, salariul mediu brut a fost calculat la valoarea de 5.429 lei, iar revoluționarii care nu sunt încadrați în niciun grad de invaliditate primesc această sumă înmulțită cu 1,1, mai precis 5.971 lei brut. Pentru cei care au fost răniți la Revoluție, sumele sunt mai mari, până la maximul de 10.859 lei lunar brut.

Ce valoare are și cum se acordă indemnizația reparatorie in baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței fată de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 sunt detalii care se regăsesc în Legea nr. 341 din 12 iulie 2004 a recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989.

Luptătorii răniţi  pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta au dreptul la o  indemnizaţie  lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:

a)  2,00  – pentru marii mutilaţi;

b)  1,75  – pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate;

c)  1,50  – pentru persoanele încadrate în gradul II de invaliditate;

d)  1,25  – pentru persoanele încadrate în gradul III de invaliditate;

e)  1,10  – pentru persoanele neîncadrate în grad de invaliditate.

Marii mutilaţi şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate beneficiază, pe lângă indemnizaţia prevăzută anterior, şi de o indemnizaţie de îngrijire, calculată prin aplicarea coeficientului de multiplicare  0,50  asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Luptătorii reţinuţi  beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie  în coeficient de  1,10,  calculată prin aplicarea acestui coeficient de multiplicare asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Luptătorii cu Rol Determinant  beneficiază de o  indemnizaţie de gratitudine lunară  în coeficient de  1,10, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat în octombrie 2020 o acțiune de documentare la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945- 1989 (SSRML), unde a descoperit o serie de nereguli.

De exemplu, unor persoane le-au fost eliberate certificate de revoluționari chiar dacă au fost colaboratori ai Securității, iar anul trecut, la 30 de ani de la Revoluție, au fost înmânate brevete unor persoane publice, prin contrafacerea modelului prezidențial.