Câți bani are de cheltuit Sebastian Ghiță, oriunde s-ar afla

Florel Manu 22/12/2016 | 11:36 Ştiri
Câți bani are de cheltuit Sebastian Ghiță, oriunde s-ar afla

Considerat cel mai bogat parlamentar din legislatura abia încheiată, Sebastian Ghiță dispune de o avere cumulată de aproape 134 de milioane de euro, potrivit declarației completate aproape de finalul mandatului său de deputat, la 15 iunie 2016.

Căutat de poliție în toată țara și dat în consemn la frontieră, omul de afaceri Sebastian Ghiță este, cel mai probabil, plecat peste graniță, potrivit unor surse judiciare citate de majoritatea site-urilor de știri. Sursele citate presupun că fostul parlamentar, care nu mai beneficiază acum de imunitate, ar fi fugit în Turcia, informațiile nefiind confirmate oficial.

Însă, oriunde s-ar afla, Sebastian Ghiță dispune de o avere considerabilă, care îi poate asigura un trai decent pentru nu mai puțin de 580 de vieți, potrivit calculelor NewMoney. Și asta dacă raportăm banii pe care i-a declarat singur în această vară, 133,9 milioane de euro, la salariul mediu net din România, de circa 2.100 de lei pe lună și la o durată medie de viață activă de 40 de ani. Lăsând speculațiile deoparte, iată de unde provin banii lui Sebastian Ghiță.

Din declarația de avere din iunie 2016 reiese că omul de afaceri are 18 milioane de euro într-un cont bancare la UBS Elveția. El a mai acordat și împrumuturi unor persoane fizice. Ghiță i-a împrumutat 90,3 de milioane de euro unui apropiat al său, Alex Iacobescu, pentru a investi în unele afaceri. Ghiță se arăta încrezător că Iacobescu știe în ce să investească banii împrumutați. În declarația de avere mai apar încă 9,36 milioane de dolari (8,64 milioane de euro), împrumutați altei persoane.

Ghiță a mai declarat în iunie 2016 și ceasuri în valoare de 900.000 de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro și obiecte de artă de 13 milioane de euro. Adunate, toate aceste valori, inclusiv împrumuturile, arată că fostul parlamentar dispune de o avere de 133,9 milioane de euro.

O parte considerabilă din această avere a fost dobândită de Ghiță în urma vânzării a 70% din compania de retail online eMag, pe care a încasat, în 2012, 83 de milioane de euro.

Sebastian Ghiţă a fost citat, pe 21 decembrie, cu mandat de aducere de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul cunoscut sub numele de „Tony Blair”, după ce acesta nu s-a prezentat în urma citaţiei trimise de anchetatori. La DNA Ploiești s-au prezentat doar avocații săi, iar Ghiță a fost dat, ulterior, în consemn la frontieră.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.