Câţi ani de închisoare a primit Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței

Elena Marinescu 08/12/2020 | 21:07 Ştiri
Câţi ani de închisoare a primit Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței

Parchetul naţional financiar a cerut marţi patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte al Republicii, Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, un proces fără precedent în Franţa, relatează AFP.

Procuratura a cerut aceleaşi sentinţe pentru coacuzaţii săi, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum şi pentru Thierry Herzog, avocat cunoscut al fostului preşedinte Sarkozy, cerând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani.

Un singur alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice -, însă Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, este primul şef de stat acuzat de corupţie.

În acest caz zis al „interceptărilor”, Sarkozy este suspectat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, pe atunci în funcţie la Curtea de Casaţie. După un start fals lunea trecută, procesul s-a reluat luni şi în prezenţa lui Gilbert Azibert, care nu a reuşit să amâne audierea din motive de sănătate.

Nicolas Sarkozy şi filiera libiană

Cazul îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro, aminteşte Digi24. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidenţial, Sarkozy a încercat, ajutat de Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în afacerea Bettencourt, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

În 2018, Nicolas Sarkozy s-a aflat 26 de ore în arest în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007. El a fost pus oficial sub acuzare şi plasat sub control judiciar. Fostul şef de stat francez riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional.