Catedrala Mântuirii Neamului, în Cartea Recordurilor cu cel mai mare iconostas ortodox din lume

Elena Marinescu 05/05/2021 | 20:28 Ştiri
Catedrala Mântuirii Neamului, în Cartea Recordurilor cu cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 m şi o înălţime de 17,1 m, Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records).

Catapeteasma Catedralei Naţionale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu, în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin şi aşezate pe patru registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia. Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură.

Academia Recordurilor Mondiale menţionează că, după ce catedrala va fi pictată integral, va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic. De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puţin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei, scrie Agerpres, potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române.

Prima liturghie a fost oficiată pe șantierul catedralei în urmă cu aproape 5 ani, sființirea catedralei fiind oficiată în data de 25 noiembrie 2018, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Catedrala are hramurile Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Papa Francisc a vizitat Catedrala Națională în 31 mai 2019.

Catedrala Mântuirii Neamului este proiect național asumat de stat prin legea 376/2007. Peste 110 milioane euro au fost investiți în construcția iniţială, „la roșu”. În prezent, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri şi placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri şi la spaţiile exterioare ale catedralei, mai informează Basilica.

Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. Catedrala Naţională are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre.

În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.