Câte ţări NATO vor cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare în 2024?

Elena Marinescu 18/06/2024 | 12:14 Ştiri
Câte ţări NATO vor cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare în 2024?

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunţat câte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor reuşi să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli militare în 2024, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Potrivit acestuia, peste 20 de membri NATO vor îndeplini obiectivul alianţei, subliniind totodtă că aliaţii şi-au crescut cheltuielile militare de când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014.

Stoltenberg i-a spus preşedintelui american Joe Biden, la Casa Albă, că numărul aliaţilor NATO care îndeplinesc în prezent această ţintă de cheltuieli trebuie comparat cu cel din urmă cu cinci ani, când erau mai puţin de 10 membri.

„În toată Europa şi în Canada, aliaţii NATO cresc anul acesta cheltuielile pentru apărare cu 18%. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimele decenii, iar 23 de aliaţi vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters.

Pregătiri pentru summitul NATO de la Washington

Stoltenberg s-a aflat la Washington pentru a pregăti summitul NATO de luna viitoare din capitala americană, un subiect pe care l-a discutat şi cu preşedintele Biden.

Şeful Casei Albe a declarat că alianţa se confruntă cu unul dintre cele mai importante momente pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pe măsură ce Ucraina se luptă cu forţele ruseşti. „Am întărit flancul estic al NATO, făcând clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a subliniat Biden, conform sursei citate de News.ro.

Stoltenberg a spus că atunci când liderii NATO au stabilit obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, la summitul lor din 2014, doar trei membri – Statele Unite, Grecia şi Marea Britanie – atingeau acest obiectiv. La acel moment, NATO avea 28 de membri, iar în prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 32 de membri.

Stoltenberg spune că tendinţa de creştere a cheltuielilor militare ale membrilor NATO a fost declanşată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Cheltuielile pentru apărare ale multor ţări europene au crescut brusc de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, iar oficialii NATO au ţinut să sublinieze că membrii europeni fac acum un pas în faţă.

Cheltuielile de apărare ale NATO vor fi un subiect important la summitul alianţei de luna viitoare de la Washington, a declarat Stoltenberg, urmat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. El a avertizat că nu mai poate fi permisă o nouă întârziere în furnizarea de ajutor militar către Ucraina, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an în SUA.