Câte locuințe din România au centrală termică

NewMoney 17/05/2018 | 13:18 Ştiri
Câte locuințe din România au centrală termică

Circa 270.000 de centrale termice ar urma să fie comercializate pe piața locală anul acesta, la nivel național existând în total 2,4 milioane de unități în prezent, potrivit estimărilor Ariston Thermo Românie, furnizor de centrale termice și boile electice.

Vânzările de centrale termice au crescut de peste 20 de ori în ultimele două decenii, având în vedere că, în 1998 se comercializau pe piață circa 15.000 de unități.

„Debranșările de la sistemul centralizat în favoarea unei soluții independente și mai eficiente, prin instalarea unei centrale termice, au susținut o bună parte din creșterea pieței. Dar, dacă în trecut, majoritatea vânzărilor erau destinate locuințelor debranșate de la sistemul centralizat, în prezent ponderea segmentului de înlocuiri a crescut considerabil, ajungând la un nivel de circa 50% din totalul vânzărilor. În ceea ce privește perioada următoare, piața de profil va continua să crească cantitativ, dar mai ales valoric, susținută fiind de construcțiile de locuințe noi, precum și de înlocuirile tot mai dese ale echipamentelor de încălzire mai vechi, care nu dispun de tehnologii noi și eficiență ridicată precum gamele actuale”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

În prezent, 13 județe din România (Alba, Mureș, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Ialomița, Ilfov, Brăila, Caraș Severin, Neamț, Dâmbovița, Olt, Sălaj) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, folosind un echipament independent de încălzire. La polul opus se află Capitala, unde peste 60% dintre locuințe depind încă de sistemul centralizat (circa 560.000 de locuințe branșate).

← Close