Cât valorează o companie tech

Aproape că a devenit plictisitor să aduci în discuție părerile mai noi sau mai vechi ale lui Warren Buffett – cel mai cunoscut investitor din lume, încă – despre capitalizarea Facebook. De altfel, acestea au fost readuse la suprafață odată cu prăbușirea de proporții a acțiunilor Meta (compania-mamă a re­țe­lei sociale). La început de februarie, valoarea acestora a scăzut cu peste 26% într-o singură zi, ceea ce a însemnat o „pierdere“ de 230 de miliarde de dolari, cea mai mare din istoria bursei americane. Cu riscul de a repeta ceva ce știe toată lumea, să reamintim punctul de vedere al lui Buffett. Oracolul din Omaha afirma în urmă cu un deceniu că, deși Facebook este un „business extraordinar“, nu se va grăbi să investească, invocând faptul că nu poate să înțeleagă afacerea în profunzime, dificultatea eva­luării și problemele pe care compania le-ar pu­tea întâmpina în următorii cinci-zece ani.

Dar Facebook nu este nici pe departe singurul „animal“ de acest tip. Bunăoară, Spotify – serviciu de streaming de muzică și podcasturi – trece prin­tr-o furtună iscată de remarci controversate ale lui Joe Rogan, podcasterul-vedetă al platformei. Spotify l-a adus pe realizatorul show-ului „The Joe Rogan Experience“ în propria curte, în urmă cu doi ani, pentru o sumă pe care mulți au considerat-o glumă – era vorba de peste 100 de milioane de do­lari. Afirmații mai mult sau mai puțin riscante ale lui Rogan legate de cum (nu) ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 tinerii sănătoși au scandalizat două staruri rock – Neil Young și Joni Mit­chell –, care și-au retras operele de pe platforma de streaming. Asta după ce, în prealabil, 270 de medici au cerut printr-o scrisoare deschisă sancționarea lui Joe Rogan.

CONTROVERSE COLORATE. Lucrurile s-au complicat și mai tare când pe rețele sociale a început să circule un grupaj cu extrase din „The Joe Rogan Experience“, în care realizatorul sau invitații săi fac repetate comentarii cu tentă rasială. De exemplu, într-unul dintre ele, Rogan compară vizita într-un cartier de americani de culoare cu o incursiune în filmul „Planeta maimuțelor“. Într-un alt fragment, din 2015, un comentator de extremă dreaptă spune că persoanele de culoare au înclinație genetică spre violență. Au urmat scuzele de rigoare pentru ambele momente și retragerea a nu mai puțin de 70 de episoade cu conținut discutabil de pe Spotify. Cu toate acestea, Daniel Ek, cofondator și CEO Spotify, și-a manifestat sprijinul pentru podcaster, afirmând că înlăturarea sa de pe platformă nu ar fi soluția problemei.

Scandalurile nu au ajutat în niciun fel prețul acțiunilor Spotify, care înregistraseră o scădere de peste 25% față de valoarea de la începutul anului. Asta era mai rău chiar decât evoluția indicelui Nasdaq 100, mai ieftin cu 10% față de nivelul din 1 ianuarie 2022. Pe lângă controverse, o altă cauză a scăderii sunt și previziunile sub așteptări privind evoluția numărului de abonați – principala sursă de venit a Spotify. La fel, din cauza unor perspective proaste, nici acțiunile Meta (Facebook) sau Netflix nu se simt prea bine.

Aici dezbaterea poate continua pe două planuri: în ce măsură succesul lui Rogan ca realizator de podcast – un format tot mai căutat care se diferen­țiază de rețetele clasice din televiziune și radio tocmai printr-o rigoare a exprimării mult scăzută – nu se datorează tocmai unor episoade precum cele descrise mai sus? Joe Rogan mărturisește că nu urmărește să împrăștie dezinformarea și că își alege invitații de unul singur. Altfel spus, dacă Joe Rogan va evita total astfel de subiecte, va mai avea același succes? Cel de-al doilea plan al dilemelor

îi vizează pe acționarii actuali sau viitori ai platformei fondate în Suedia în 2006. Cât valorează, de fapt, Spotify și ce îi poate asigura că astfel de controverse viitoare nu îi vor afecta? De-a lungul timpului, Daniel Ek, la fel ca Mark Zuckerberg, s-a scuzat că aplicația sa nu este un publisher de media, ci doar un canal de distribuție pentru diverse forme de conținut. Ușor de spus, greu de înghițit.

CIREAȘA DE PE TORT. În plin scandal, acțiunile CF Acquisition IV, un vehicul de investiții care a fuzionat anul trecut cu Rumble, un competitor al YouTube, creșteau într-o singură zi cu 43%. Motivul? Chris Pavlovski, CEO-ul Rumble, îl invita pe Rogan – într-o scrisoare deschisă – să își mute toate episoadele, inclusiv cele cenzurate, pe platforma sa, contra unui cec de 100 de milioane de dolari, plătibil de-a lungul următorilor patru ani. La data redactării acestui text, era greu de spus dacă Rogan va accepta sau nu (cel mai probabil, al doilea scenariu, dat fiind sprijinul oferit de Spotify în momente grele), însă asta mai puțin contează.

Volatilitatea face parte din regulile jocului bur­sier și istoria ne-a arătat că, dincolo de „accidente“ de moment, acțiunile companiilor fundamental va­loroase se apreciază pe intervale lungi de timp. Totuși, reținerea lui Buffett față de companiile „extraordinare“ ar trebui să ne pună pe gânduri.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.