Cât și unde trebuie să te uiți ce cer ca să vezi o cometă rară care se îndreaptă spre Soare

Ioana Ursu 20/05/2020 | 16:13 Fapt Divers
Cât și unde trebuie să te uiți ce cer ca să vezi o cometă rară care se îndreaptă spre Soare

O cometă a fost zărită cu ochiul liber deplasându-se pe lângă Pământ la o distanță foarte mică. Corpul ceresc, cunoscut sub denumirea de Cometa Swan, a fost descoperit prin intermediul unui dispozitiv lansat în spațiu de către NASA, prin Observatorul Solar și Heliosferic (SOHO).

Descoperirea a fost făcută de către un astronom amator cu ajutorul unui satelit utilizat în studierea astrului solar.

Pe măsură ce se apropia, cometa a putut fi observată în emisfera sudică fără instrumente speciale, cu puțin timp înainte de răsărit. Fenomenul apariției unei comete ce poate fi văzută fără utilizarea unui telescop este destul de rar.

Cometa ar putea fi vizibilă și în săptămânile următoare

Evenimentul ar putea apărea și în săptămânile următoare, având o vizibilitate mai accentuată la sfârșitul lunii mai și la începutul lui iunie. Cea mai apropiată distanță a Cometei Swan față de Terra a fost înregistrată pe 13 mai, atunci a orbitat în jurul acesteia la o distanță de 53 de milioane de mile depărtare (cca. 85.000.000 km). Acest proces va continua până pe 27 mai, atunci când cometa va atinge periheliul, apropiindu-se mai mult de Soare, înainte de a se deplasa înapoi, în Sistemul Solar.

Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, iar temperaturile ating un prag ridicat, acestea au tendința de a se încălzi și de a începe să decompună anumite materii sub forma unei dâre de praf ce se poate observa în imagini. Particulele de gheață, împreună cu cele de praf și de rocă ce ajută la formarea cometei se pot dispersa după un timp sau pot deveni mai accentuate vizual, de aceea este dificil de concretizat în ce mod poate reacționa orice tip de corp ceresc în aceste circumstanțe.

Cometa Swan a fost zărită pentru prima dată luna trecută de către Michael Mattiazzo, un astronom amator. Acesta a observat-o în baza de date înregistrată cu ajutorul unui instrument apartenent satelitului SOHO, denumit și Solar Wind Anisotropies sau Swan, astfel atribuindu-i cometei același nume.

Cometa recent descoperită a putut fi văzută cu ajutorul acestui instrument deoarece împrăștie cantități semnificative de fluide. Astfel, un volum de aproximativ 1.3 tone de apă pe secundă este emis de corpul ceresc, iar cantitățile de hidrogen și de oxigen ce formează compoziția cozii cometei pot fi observate și ele cu ajutorul instrumentului de la SOHO.

FOTO: NASA