Cât la sută este impozitul pe profit la încasare și la momentul în care scoți dividende în 2020

NewMoney 24/02/2020 | 15:06 Fapt Divers
Cât la sută este impozitul pe profit la încasare și la momentul în care scoți dividende în 2020

Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori.

Când se plătește impozitul pe dividende

Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.

Conform art. 132 din Codul fiscal, plătitorii de venituri, cu regim de reținere la sursă a impozitelor, sunt obligați să calculeze, să retină, să plătească și să declare impozitul reținut la sursă, până la termenul de plată a acestuia inclusiv.

De asemenea, plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii și asimilate salariilor. Deci veți depune formularul 205 până în ultima zi a lunii februarie 2020.

Astfel, pentru dividendele distribuite în aprilie 2020, veți reține impozit 5%. Impozitul reținut se declară prin formularul 100 și se plătește până pe 25 mai 2020. Până în ultima zi a lunii februarie 2020 depuneți declarația 205. Deci impozitul pe dividende se menține în 2020 la 5%. Impozitul se reține la sursă și se plătește de SRL către organul fiscal.


Sursa: fiscalitatea.ro