Cât la sută din populația SUA trăiește de pe o lună pe alta. Salariul nu le ajunge niciodată până la următorul

Andrei Dumitru 18/02/2020 | 13:30 Ştiri
Cât la sută din populația SUA trăiește de pe o lună pe alta. Salariul nu le ajunge niciodată până la următorul

Cumpărături minimale de la magazinul alimentar. Medicamente mai puține. Îmbrăcăminte și articole de uz casnic, cumpărat de la second-hand. Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care foarte mulți americani încearcă să se descurce de la o lună la alta.

Pentru aproximativ o treime dintre americani, acesta este un stres financiar obișnuit, cu 32% rămânând fără bani înainte de următorul lor salariu, arată un sondaj realizat de Salary Finance, citat de CNBC. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.700 de adulți din SUA care lucrează la companii cu peste 500 de angajați.

Traiul de pe o lună pe alta afectează toate nivelurile de venit

Spre deosebire de credința populară, „aceasta nu este doar o problemă pentru persoanele aflate la capătul inferior al spectrului de venituri”, a declarat pentru CNBC Make It Dan Macklin, CEO Salary Finance și co-fondator al SoFi. Aproximativ 31% dintre respondenții care câștigă peste 100.000 de dolari se confruntă în mod regulat cu un deficit bugetar înainte de ziua de salariu

Pentru mulți, costurile ridicate ale vieții – inclusiv cheltuielile cu mâncarea, locuința, educația și asistența medicală – creează presiune. În ultimul an, costurile de bază au crescut cu 2,3%, conform indicelui prețurilor de consum al Biroului Statisticilor Muncii.

Costul îngrijirii medicale a crescut cu 4,6% în 2019, cea mai mare creștere de la an la an din 2007 încoace, relatează BLS. De asemenea, prețul locuințelor au sărit anul trecut cu 3,2%, în timp ce cheltuielile cu educația au crescut cu 2,1%, iar prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 1,8%.

Pentru alții, este vorba de salarii stagnante. Salariile reale au rămas efectiv blocate anul trecut, înregistrând doar o creștere de 0,2% de la an la an, potrivit indicelui PayScale. Dar, pe termen mai lung, PayScale a descoperit că salariul mediu, atunci când a fost ajustat pentru inflație, a scăzut de fapt cu 9% din 2006 și până în prezent.

Indiferent de motive, lupta pentru a plăti facturile și a pune mâncare pe masă atunci când ai bani puțini duce la stres, arată sondajul. Stresul financiar este foarte răspândit în prezent, 42% dintre americanii care lucrează fiind afectați. Este un procent pe care Macklin îl consideră „extrem de îngrijorător”.

Stresul financiar poate avea efecte de durată asupra sănătății mentale și fizice, spune el. Cei care au griji financiare au o probabilitate de șase ori mai mari să sufere de anxietate și sunt de șapte ori mai predispuși la depresie, a constatat sondajul Salary Finance.