Cât durează să cumperi un apartament și cât poți negocia la preț

Andreea Neferu 11/04/2017 | 16:33 Ştiri
Cât durează să cumperi un apartament și cât poți negocia la preț

Bucureștenii negociază achiziția unui apartament circa 77 de zile, în timp ce în cazul unei case perioada se dublează, la 150 de zile, potrivit unui studiu al portalului Imobiliare.ro. Totodată, marja de negociere între cumpărător și vânzător ajunge, în medie, la 3,7% în Capitală.

Cea mai propice perioadă pentru vânzarea unei locuințe este trimestrul al doilea din an. În trimestrul al doilea din 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de puțin sub 60 de zile pentru a fi tranzacționat, iar o casă de 134 de zile.

Tendința din piață este de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții:astfel, 47,4% din potențialii cumpărători din București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov sau Constanța (în creștere de la 43,5% față de acum un an), anticipează că-și vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni; de asemenea, clienții care se așteaptă să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezintă 25% din total (în creștere de la 13,1%). Pe de altă parte, ponderea celor care declară că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situează la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienților care estimează că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile ajunge la 15,4% (de la 23,7%).

Conform Imobiliare.ro, marja de negociere se situează sub nivelul de 4% în toate marile orașe analizate: 3,7% în București, 3,2% în Cluj-Napoca, 1,9% în Timișoara, 2% în Iași, 3,6% în Constanța și 2,9% în Brașov. Cu alte cuvinte, pentru un apartament cu un preț cerut de 50.000 de euro, prețul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 și 1.850 de euro.


FOTO: Guliver / Getty Images

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.