Cât de românești sunt fructele și legumele de pe rafturile rețelelor de retail

Cât de românești sunt legumele și fructele prezente pe rafturile marilor retaileri alimentari? Răspunsul se regăsește în programele dezvoltate de aceștia în ultimul timp.
Toate mesajele transmise în ultimii ani de reprezentanții fermierilor locali spun că țara noastră poate să asigure consumul integral de legume și fructe, dar cu o singură condiție: ca marfa lor să fie prezentă în cantități mari pe rafturile hipermarketurilor. Cele aproximativ 500 de piețe agroalimentare din România, susțin ei, nu sunt suficiente pentru a-și putea distribui producția anuală, iar numărul redus de centre de colectare și lipsa de experiență a producătorilor români în relația cu marile lanțuri din retailul modern îngreunează și mai mult acest proces.
Ce e de făcut? Răspunsul vine atât de la cooperativele agricole, cât și de la cei care ar trebui să le asigure fluxul de vânzare și are ca miză un consum anual de circa 3,5 milioane de tone de legume proaspete și de peste două milioane de tone de fructe.
Fermieri și producători
„Susținerea producătorilor locali reprezintă o prioritate în politica de achiziții a Kaufland România. În sezon, sortimentul de legume și fructe de la raft poate ajunge până la peste 90% produse românești“, spune Valer Hancaș, director de corporate affairs al rețelei Kaufland România, retailer care face parte din grupul german Schwarz. Pentru sprijinirea acestui sector, compania a lansat recent un nou program agricol în parteneriat cu Cooperativa Țara Mea, urmând să colaboreze cu 237 de fermieri și producători mici din țară, care în perioada mai-octombrie 2021 vor asigura livrarea a peste 9.000 de tone de fructe și legume.
În ultimii ani, toți marii jucători din retailul alimentar au încheiat astfel de parteneriate. Grupul francez Carrefour, de exemplu, a lansat în 2017 Cooperativa Carrefour Vărăști, la 30 de kilometri de București, în Giurgiu, unde producătorii locali cultivă mii de tone de legume anual, pe o suprafață de aproximativ 60 de hectare. Prin acest parteneriat, retailerul a pus la dispoziția acestora și o platformă logistică, ce asigură colectarea, depozitarea, transportul și vânzarea legumelor.
La nivelul pieței locale, în 2019 au fost produse 3,5 milioane de tone de legume și aproape 1,5 milioane de tone de fructe, arată datele Institutului Național de Statistică. Potrivit reprezentanților producătorilor locali, această cantitate s-a menținut și anul trecut și ar urma să fie atinsă și în 2021.
Din acest total, peste 50% se vinde în piețele agroalimentare și la poarta fermei, alte aproximativ 25 de procente ajung în marile rețele de retail, iar restul merge către alți parteneri, precum magazinele online de profil, restaurantele sau firmele care organizează evenimente.
„Încă de la intrarea noastră pe piața din România, ne-am concentrat pe potențialul local. În vârful sezonului agricol, pe parcursul anului 2019, în Piața Lidl am avut o cantitate foarte mare de legume și fructe provenite de la furnizori români – peste 80% din total. Ne propunem ca an de an să avem un procentaj tot mai mare de legume și fructe românești la raft“, spun și reprezentanții rețelei Lidl România, parte a aceluiași grup german Schwarz.
În prezent, Lidl are un parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice din București, oferindu-le producătorilor locali de legume și fructe atât sesiuni de consultanță în business, cât și soluții pentru diferitele probleme de sezon pe care aceștia le pot întâmpina.
Un alt proiect dezvoltat de Lidl este platforma de informare #TreciPeProaspăt, lansată în urmă cu doi ani, care facilitează accesul clienților la informații despre proveniența legumelor și fructelor românești din Piața Lidl.
„Producătorii locali mici au în continuare nevoie de susținere, mai ales într-o perioadă în care toată economia e pusă la grea încercare. Ei știu foarte bine să cultive, dar procesul de vânzare poate necesita o abordare diferită și, de multe ori, dificilă“, mai spune directorul de corporate affairs al Kaufland România, Valer Hancaș.
Verigile lipsă
O analiză a Cooperativei Țara Mea, făcută pe piața ultimilor cinci ani, arată că România poate să asigure consumul integral de legume și fructe al locuitorilor săi, hipermarketurile fiind „deschise să încheie cât mai multe parteneriate cu producătorii și să le distribuie produsele“. „Singurele verigi lipsă din acest lanț sunt lipsa aparaturii și a centrelor de colectare și lipsa firească de experiență a producătorilor în centralizarea, sortarea și livrarea legumelor“, mai arată studiul în cauză.
„Mesajul pentru hipermarketuri este: «Producătorii români își fac treaba lor – produc. Restul este altă meserie, nu trebuie condamnați». Mesajul pentru producătorii supărați pe hipermarketuri este: «Hipermarketurile își fac treaba lor – vând». Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea și livrarea sunt altă meserie“, susține Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.
Acesta consideră că fermierii locali produc uneori mai scump decât cei din Polonia, din cauza lipsei utilajelor agricole sau a instalațiilor pentru irigații moderne, ceea ce creează o nevoie urgentă de investiții. De altfel, dezvoltarea rurală reprezintă cel de-al doilea pilon al politicii agricole comune (PAC), România având previzionată suma de 6,2 miliarde de euro pe acest segment în perioada 2021-2027.
Pentru că este al doilea pilon al PAC, politica de dezvoltare rurală a Uniunii Europene (UE) urmărește sprijinirea zonelor rurale la nivelul Uniunii. Un grad mai mare de flexibilitate – în comparație cu primul pilon – permite autorităților regionale, naționale și locale să își pună la punct propriile programe multianuale de dezvoltare a acestui domeniu, plecând de la un „meniu de măsuri“ european. Astfel că, prin comparație cu primul pilon, care este în întregime finanțat de UE, programele din cadrul celui de-al doilea pilon sunt cofinanțate din fonduri europene și fonduri regionale sau naționale.
Propriile mărci
Până una-alta, companiile din retailul modern alimentar, cu afaceri totale estimate la 130 de miliarde de lei în 2020, potrivit unei analize de piață a KeysFin, devin tot mai vizibile când vine vorba de produse provenite de la producători locali și investesc în mărci proprii pentru promovarea lor. Retailerul olandezo-belgian Mega Image, de exemplu, lucrează deja cu peste 220 de producători de legume și fructe, care fac livrări în magazinele proprii ale retailerului, sub brandul Gusturi Românești, în mai puțin de 24 de ore de la cules. Programul presupune și prezența unor ingineri agronomi care le oferă consultanță de specialitate producătorilor, pe tot parcursul acestui proces, până la verificarea finală înainte de livrarea în magazine.
„Astfel ne asigurăm că mare parte din fructele și legumele pe care le comercializăm sunt produse local. Însă reprezentativitatea este condiționată și de sezonalitatea acestora. Câteva exemple în producția locală în sezon ar fi: tomate (fără cherry) – 92%, ardei – 73%, vinete – 93%, castraveți – 91%, căpșune – 69%, mere – 72%, cireșe – 90%, prune – 93%, salată verde – 94%“, punctează reprezentanții Mega Image. La fel cum pot fi amintiți și francezii de la Auchan, retailer în cazul căruia 80% din vânzările de produse sub marcă proprie, inclusiv fructe și legume, înseamnă producție locală.
Până când balanța se va înclina în favoarea producătorilor locali, marile rețele de magazine vor continua însă importul de cantități mari de fructe și legume proaspete, indiferent de perioada din an. În fiecare lună, arată un alt studiu realizat de Cooperativa Țara Mea, România importă 96.000 de tone de legume și fructe. Ceea ce reprezintă o concurență puternică pentru toate afacerile locale.
Acest articol a apărut în numărul 118 al Revistei NewMoney
FOTO: Freepick