Cât de mare este concurența pe piața jocurilor video care a ajuns la 180 de miliarde de dolari

Mimi Noel 23/05/2019 | 13:47 Global
Cât de mare este concurența pe piața jocurilor video care a ajuns la 180 de miliarde de dolari

Giganții tehnologici se bat tot mai aprig pe o piață globală a jocurilor video de 180 de miliarde de dolari, dominată, până de curând, de două mari nume Sony și Nintendo. Însă în joc au intrat deja cu investiții serioase Amazon, Microsoft și Apple.

Acest articol a apărut în numărul 65 (13 – 26 mai 2019) al revistei NewMoney

Pe 25 martie, Apple anunța lansarea serviciului Arcade, care le va permite abo­na­ților să aibă acces prin internet la jocuri de înaltă calitate. Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să cheltuie sute de dolari pentru a-și cumpăra console sau un calculator mai puternic pentru jocuri. Cu un abonament lunar, vor avea acces exclusiv la 100 de jocuri, spun reprezentanții companiei.

Vestea privind lansarea serviciului Arcade a venit la doar câteva zile după ce Google anunța lansarea unui serviciu si­milar, Stadia.

Dacă așa-numitul joc în cloud va prinde la jucători, va atrage după sine cea mai mare schimbare din industria de gaming de când Nintendo crea, în anii ’80, seria de jocuri video cu personajele Mario și Luigi, considerate cele mai populare francize de platformă ale companiei.

BĂTĂLIA TITANILOR. Google și Apple nu sunt singurii giganți interesați. Și Microsoft dezvoltă un serviciu de acest fel, care va fi disponibil până la finele acestui an, spun reprezentanții companiei fondate de Bill Gates. Iar ceva similar are în lucru și Amazon, după cum susțin cei de la site-ul de știri din domeniul tehnologiei The Information.

Companiile care deja activează în in­dus­tria internetului văd jocurile video ca pe o prelungire naturală a businessului și a influenței pe care le au deja. Doar că ser­viciile de streaming pentru jocuri au nevoie de centre de date extrem de costi­sitoare pentru a putea procesa fluxul gigantic de date rulat la viteză foarte mare și în timp real via internet. Și doar marile companii globale de tehnologie sunt cu  dare de mână pentru așa ceva.

„Gaming-ul în cloud creează acest moment în industrie, unde companii de miliarde precum Google și Amazon au forța de a-și cumpăra intrarea în acest business. Este un poker cu mize foarte mari și nu oricine are loc la masă“, spune Joost van Dreunen, cofondatorul companiei de cercetare SuperData Research.

Acțiunile vechilor producători de console, Nintendo și Sony, au început să scadă după anunțul celor de la Google. Cu toate acestea, cei de la Nintendo și de la Sony au rămas competitivi, creând sau cum­părând drepturi exclusive pentru jocuri și cerându-le apoi sute de dolari ju­că­torilor pentru consolele de care au nevoie pentru a le putea utiliza.

Un model în cloud ieftin, cum este cazul Netflix, ar putea scoate de pe piață con­sola, așa cum s-a întâmplat și cu DVD player-ul, devenind astfel o amenințare pentru producătorii de jocuri care cheltuie sute de milioane de dolari pentru a dezvolta un singur joc.

Celor de la Google, Amazon și Apple le lipsește însă un ingredient major – jocurile în sine. Anunțul privind lansarea serviciului Stadia nu a inclus nicio franciză care să rupă gura târgului. Mai mult, niciunul dintre jocurile exclusive oferite de Apple nu sunt produse de Electronic Arts Inc. sau de Activision Blizzard Inc., companii considerate cele mai mari creatoare de jocuri la nivel global și care se bucură încă de o influență uriașă în industria de profil. „Red Dead Redemption 2 (RDR2)“, de la compania newyorkeză de video gaming Take-Two Interactive Software Inc., un joc pla­sat în America Vestului Sălbatic, a adus vânzări de 725 de mili­oane de dolari în primul weekend de după lansarea pe piață.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.