Cât de îngrijorat este Elon Musk de pandemia de coronavirus

Andrei Dumitru 16/03/2020 | 12:14 Ştiri
Cât de îngrijorat este Elon Musk de pandemia de coronavirus

Antreprenorul miliardar Elon Musk le-a spus angajaților SpaceX că au un risc mai mare de a fi uciși într-un accident de mașină, decât de a muri de coronavirus, într-un e-mail al companiei, trimis vineri.

E-mailul, care a fost trimis la primele ore ale zilei de vineri și văzut de BuzzFeed News, a urmat aceeași linie de gândire pe care Musk a exprimat-o public pe Twitter, unde a spus săptămâna trecută că „panica coronavirusului este o prostie.” În nota pentru angajații producătorului de rachete, șeful SpaceX a menționat că toate probele pe care le-a văzut despre COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, „sugerează că acesta nu este în primele 100 de riscuri pentru sănătate din Statele Unite.”

Ca bază pentru comparație, riscul de deces din C19 este în mare măsură mai mic decât riscul de deces de la conducerea mașinii tale spre casă”, a scris Musk, care conduce și producătorul de mașini electrice Tesla. „Există aproximativ 36 de mii de morți din accidente auto, comparativ cu 36 până în acest an pentru C19.”

Elon Musk, criticat de experții în sănătate

Musk a fost criticat în mod serios de către cei care consideră că nu ia în serios actuala criză de sănătate publică. Angajații SpaceX continuă să lucreze la sediul companiei din Hawthorne, California, în timp ce birourile și fabricile Tesla au rămas deschise pentru producția de automobile. Între timp, coronavirusul s-a răspândit în 158 de țări cu peste 170.000 de cazuri la nivel mondial începând de vineri. La începutul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul mondial o pandemie.

Experți din domeniul sănătății, care au vorbit cu BuzzFeed News, au condamnat ceea ce au văzut drept o „falsa analogie” din partea lui Elon Musk.

„Nu are sens să comparăm aceste tipuri de lucruri”, a spus Amesh Adalja, cercetător la Centrul pentru securitate sanitară al Universității Johns Hopkins. „Acest virus nu este un virus conținut și, în timp ce majoritatea oamenilor se descurcă bine, există o proporție de oamenii care nu se descurcă. Oamenii pot ajunge să moară din acest motiv și ar trebui să fim concentrați pe încercarea de a limita expunerea oamenilor. ”

Brandon Brown, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din California, Riverside, a numit logica lui Musk „nebună”, într-un moment în care organizațiile guvernamentale au încurajat distanțarea socială pentru a limita riscul social. Acesta s-a arătat amuzat de Cybertruck-ul Tesla, a cărui dezvăluire din noiembrie nu a decurs așa de bine.

„Odată ce am văzut ce s-a întâmplat cu geamurile mașinii, poate că ar trebui să fim îngrijorați de aceste accidente”, a spus el.

Elon Musk a stârnit atenția fanilor lui de pe Twitter, luni, 9 martie, după ce a afirmat despre coronavirus că este doar ”o prostie”. Postarea a strâns deja un milion de aprecieri și 40 de mii de redistribuiri, conform The Independent.

Șeful Tesla și SpaceX este urmărit de aproape 32 de milioane de utilizatori Twitter.

Vineri președintele Donald Trump a declarat stare de urgență națională în SUA.