Cât de fezabilă este implementarea noii legi a pensiilor

NewMoney 11/09/2018 | 12:13 Financiar
Cât de fezabilă este implementarea noii legi a pensiilor

Investițiile la Bursă se numără printre cea mai importantă sursă de randament bun din portofoliul fondurilor de pensii private. Ce se întâmplă însă când piața e pe minus?

 Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

Pentru că administrează economiile viitorilor pensionari, performanțele fondurilor de pensii private sunt urmărite deopotrivă de stat, ai cărui reprezentanți argumentează că acestea nu pot garanta, pe termen lung, randamente mai bune decât cele stabilite „din pix“ de decidenții politici, dar și de so­cietate. Recent, admi­nis­tratorilor de pensii private li s-a re­proșat că au plasat bani în acțiuni la companii românești a căror valoare este în scă­dere. Imaginea necesită însă câteva nuanțe.

Fondurile de pensii private dețineau, la nivelul lunii martie, investiții în acțiuni în valoare de aproape două miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Auto­rității de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv 20% din portofoliul total de active. Aproape 90% din acestea sunt plasamente în acțiuni listate pe BVB.

Analizând companiile la care fondurile de pensii sunt acționari, cele mai mari plasamente au fost la Banca Transilvania (17,7% din totalul acțiunilor cumpărate la nivel local de pe piața de capital), la Rom­gaz (14,7%) și la Fondul Proprietatea (12,5%). Toți cei trei emitenți au consemnat creșteri ale valorii acțiunilor în prima jumătate a acestui an.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.