Cât de fezabilă este implementarea noii legi a pensiilor

NewMoney 11/09/2018 | 12:13 Financiar
Cât de fezabilă este implementarea noii legi a pensiilor

Investițiile la Bursă se numără printre cea mai importantă sursă de randament bun din portofoliul fondurilor de pensii private. Ce se întâmplă însă când piața e pe minus?

 Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

Pentru că administrează economiile viitorilor pensionari, performanțele fondurilor de pensii private sunt urmărite deopotrivă de stat, ai cărui reprezentanți argumentează că acestea nu pot garanta, pe termen lung, randamente mai bune decât cele stabilite „din pix“ de decidenții politici, dar și de so­cietate. Recent, admi­nis­tratorilor de pensii private li s-a re­proșat că au plasat bani în acțiuni la companii românești a căror valoare este în scă­dere. Imaginea necesită însă câteva nuanțe.

Fondurile de pensii private dețineau, la nivelul lunii martie, investiții în acțiuni în valoare de aproape două miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Auto­rității de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv 20% din portofoliul total de active. Aproape 90% din acestea sunt plasamente în acțiuni listate pe BVB.

Analizând companiile la care fondurile de pensii sunt acționari, cele mai mari plasamente au fost la Banca Transilvania (17,7% din totalul acțiunilor cumpărate la nivel local de pe piața de capital), la Rom­gaz (14,7%) și la Fondul Proprietatea (12,5%). Toți cei trei emitenți au consemnat creșteri ale valorii acțiunilor în prima jumătate a acestui an.

Într-adevăr, alte companii au avut parte de evoluții mai puțin prielnice. Spre exemplu, titlurile Digi și-au pierdut un sfert din valoare în primul semestru din 2018. Acțiunile pe care fondurile de pensii private din România le dețin însă la operatorul telecom sunt de sub 2% din portofoliul total de acțiuni locale, reiese din datele ASF.

ÎNTRE PROFIT ȘI PIERDERE. Și, deși această investiție ar putea fi denunțată, în acest moment, drept una necâștigătoare, atât timp cât fondurile nu vând titlurile Digi, nu poate fi vorba despre o pierdere. „Banii se pierdeau cu adevărat, dacă acțiu­nile se vindeau. Cu alte cuvinte, pierderea era realizată, ceea ce nu este cazul. (…) De fapt, vorbim de o scădere momentană a valorii activelor, în condițiile în care există brokeri ce văd un potențial important de creș­tere a acțiunilor în viitor“, comentează Radu Crăciun, președintele BCR Pensii.

Cu alte cuvinte, în cazul acestui tip aparte de investitor, de „cursă lungă“, evaluarea randamentelor obținute trebuie realizată pe un interval mult mai lung de timp. Fondurile nu tranzacționează des acțiuni, fiind, cel puțin până acum, cumpărători neți.

„În ultima perioadă, tipurile de abordări/strategii ale investitorilor s-au diversificat puternic, datorită evoluției instrumentelor financiare și a tehnologiei, însă tiparul investitorului de cursă lungă a rămas, în linii mari, același“, spune Luca Nicolae, analist de investiții la Tradeville. Aceste categorii de investitori analizează oportunitățile în perspectivă și pe baza unor indicatori care pot întrezări o evoluție viitoare (cifre care indică potențialul de creștere și dezvoltare al unei companii).

O altă strategie prin care se diferențiază față de alte categorii de investitori la bursă este faptul că se feresc de reacțiile impulsive, generate de scăderi temporare ale pie­țelor de capital. „La nivel de comportament, acest tip de investitori nu se pani­chează în cazul unor corecții, ci dimpo­trivă, ei văd volatilitatea ca pe o oportunitate pentru a iniția noi investiții sau pentru a-și mări deținerile“, spune Nicolae. Cu alte cuvinte, dacă au încredere în companie, profită de scăderea valorii acțiunilor pentru a investi și mai mult, marcând profit când „valoarea“ emitentului începe să fie intuită și de restul pieței.

CONTROL ȘI DEZVOLTARE. Prezența acestor fonduri de pensii private în acțio­nariatul unor companii are totodată efecte benefice asupra managementului, deoarece administratorii impun, de cele mai multe ori, standarde înalte de guvernanță corporativă și politici de protecție a averii acționarilor, iar acest lucru crește trans­parența și încrederea investitorilor minoritari în companie.

Iar acest lucru poate fi valoros, spre exemplu, în cazul companiilor antreprenoriale care devin publice. Un sprijin real în cadrul ofertelor publice inițiale, fondurile de pensii private continuă să fie o prezență importantă în acționariat și după momentul listării. „Fondurile de pensii sunt pe lista celor mai mari acționari ai celor mai mari emitenți de la BVB“, reiese dintr-o analiză Prime Transaction.

Pentru că administrează resurse financiare uriașe în comparație cu alți investitori, fondurile de pensii private se numără printre „balenele“ pieței de capial. În cazul României, acestea au fost esențiale pentru aducerea la bursă a unor companii locale mari, dar și pentru reducerea volatilității. Cât despre flerul investițional al mana­ge­rilor, acesta va putea fi judecat abia când fondurile vor începe să vândă, respectiv să marcheze profit sau pierdere.

Sinergii

Relația dintre fondurile de pensii private și bursă este una benefică pentru ambele părți. Pentru primii înseamnă randamente, iar pentru piața de capital – dezvoltare accelerată.

  • Profit. În ultimii cinci ani (august 2013 – august 2018), indicele BET a înregistrat un randament de 44% (fără dividende), comparativ cu o dobândă compusă pe aceeași perioadă, calculată utilizând rata de politică monetară, de 12,5%, reiese din calculele Tradeville. Dacă este luat în calcul indicele BET-TR, care include și randamentul dividendelor și care a fost lansat în septembrie 2014, câștigurile au fost de peste 53%. Randamentul de la BVB este mai bun decât randamentul obținut de fondurile de pensii private din orice alt tip de investiții realizate.
  • Lichiditate. Cel mai mare neajuns al pieței locale de capital este nivelul foarte scăzut al lichidității. Pe lângă sprijinirea ofertelor publice inițiale mari (care nu pot fi „înghițite“ de investitorii mici), fondurile de pensii au sprijinit și creșterea nivelului lichidității BVB, datorită volumelor mari pe care le tranzacționează. Mai mult, în perioade în care s-au înregistrat oscilații semnificative ale pieței de capital, fondurile de pensii sunt cele care intervin, frecvent, pentru a susține cotațiile emitenților, reducându-le astfel volatilitatea, explică brokerii.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney