Cât de des intră avioanele rusești în spaţiul aerian al României

NewMoney 13/07/2018 | 12:48 Ştiri
Cât de des intră avioanele rusești în spaţiul aerian al României

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus vineri că sunt frecvente intrările în spaţiul aerian român ale aeronavelor din Rusia, anunţând că poliţia aeriană operează în aceste cazuri conform unor proceduri standard, de tip NATO.

„Sunt frecvente aceste intrări în spaţiul aerian român din partea unor aparate de zbor ale Federaţiei Ruse. Procedurile sunt standard, procedurile sunt NATO, pentru că România realizează apărare spaţiului aerian NATO. Sunt proceduri standard, respectiv se ridică aparatele care realizează poliţia aeriană şi se trece la proceduri specifice”, a spus Mihai Fifor într-o conferinţă de presă, întrebat dacă avioanele Rusiei încalcă spaţiul aerian şi cum acţionează Armata Română în astfel de situaţii.

În 26 iunie, Mihai Fifor era întrebat dacă au fost interceptate avioane ruseşti în spaţiul aerian românesc, dar a evitat să dea un răspuns concret, deşi anterior, într-un interviu pentru The Associated Press, afirmase că România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei. Întrebat dacă de la sosirea în România a avioanelor britanice a fost interceptat vreun avion rus în spaţiul aerian românesc, Fifor a spus: ”Avioanele britanice sunt în sprijinul forţelor aeriene române pentru acţiuni de poliţie aeriană şi facem lucrul acesta în parteneriat de mai multă vreme. S-au rotit la Baza din Mihail Kogălniceanu”.

Anterior, Mihai Fifor, a declarat într-un interviu pentru The Associated Press, că România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei şi este nevoită să se apere de un val de atacuri cibernetice: „Nu cred că trece o zi fără o provocare” din partea Rusiei în spaţiul aerian sau în apele teritoriale ale României, a declarat Fifor, adăugând că guvernul lucrează „pentru a descuraja astfel de acţiuni pe cât posibil şi cât de eficient poate”.

Ministrul Apărării a mai anunțat că spaţiul aerian al României este păzit acum de avioanele Typhoon ale Forţelor Aeriene Britanice, avioanele MiG 21 Lancer ale Armatei române fiind ținute la sol după accidentul aviatic de la Borcea de săptămâna trecută. În mod normal aeronavele de tip MIG 21, de proveniență sovietică, însoțeau aparatele britanice în misiunile de poliție aeriană.

„În momentul de faţă, Poliţia aeriană o realizează partenerii noştri britanici, aflaţi la baza Mihail Kogălniceanu, în speţă cu cele patru aparate Typhoon. Dacă este nevoie, putem să ne asociem cu aparatele Şoim pe care Forţele Române le au”, a mai adăugat ministrul. În mod normal, aparatele Șoim sunt utilizate de Forțele Aeriene în misiuni de pregătire a piloților militari, aparatul nefiind unul care să atingă viteze supersonice.

Ministrul apărării a mai precizat că la Summitul NATO de la Bruxelles a fost luată în discuție și situația politico-militară din zona Mării Negre. „Sunt discuţii foarte importante privind această zonă extrem de complexă. România este, dacă vreţi, ţara care se află între zona complicată a Mării Negre şi zona destul de complicată a Balcanilor de Vest”, a mai spus Fifor.


Foto: Hepta/Mediafax