Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

Alexandra Pele 07/02/2017 | 14:54 Ştiri
Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

Companiile multinaționale, intrate zilele acestea în vizorul liderilor politici, angajează un sfert din totalul salariaților din România, iar veniturile cumulate ale acestora reprezintă 90% din PIB.

Atenția mărită de care s-au „bucurat” multinaționalele în ultimele zile pleacă de la presupusa lor implicare în organizarea protestelor masive din ultimele zile. Companiile străine au fost acuzate că le-ar fi permis sau chiar și-ar fi obligat angajații să participe la manifestațiile din stradă, informațiile nefiind verificate sau fiind retrase ulterior de pe site-urile anumitor publicații.

În acest context, NewMoney vă prezintă o scurtă radiografie legată de afacerile acestor companii străine pe plan local.

Companiile investiție străină directă au avut în 2015 o cifră de afaceri cumulată de 143,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,6% față de anul anterior, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a Românie. Cumulate, afacerile companiilor ce au cel puțin un acționar străin au reprezentat aproape 90% din PIB.

Citiți și: Câți protestatari încap în Piața Victoriei? Iată părerea specialiștilor români și americani

Numărul mediu al angajaților din aceste companii se ridica la 1,2 milioane de persoane, cu 3,7% mai mult decât în 2014. Mai exact, peste un sfert dintre angajații din România lurau într-o companie investiție străină direct, potrivit calculelor NewMoney, pe baza datelor Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Printre cei mai mari angajatori privați se numără Kaufland, OMV Petrom, Dacia și Profi.

Companiile străine se numără, totodată, și printre cele mai valoroase companii de pe plan local, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar și BT Capital Partners. Doar zece afaceri antreprenoriale româneşti se aflau în 2015 în clasamentul celor mai valoroase 100 de companii din România, faţă de 25 cu un an înainte.

Citiți și: Închisorile private: cum au redus britanicii și americanii numărul de deținuți, fără grațierea infractorilor

În programul de guvernare al cabinetului Grindeanu se arată că executivul își asumă urgentarea aplicării Directivei Europene 1164/2016, legată de impozitarea profiturilor multinaționalelor în țările în care sunt realizate acestea. Alternativ, noul Guvern promite să introducă „alte măsuri care să determine reechilibrarea bugetului prin încasarea în România a sumelor obţinute sub formă de profit, cum ar fi extinderea aplicării impozitării veniturilor pentru toate companiile din România, începând cu 01 ianuarie 2018, fără însă a încălca normele europene în vigoare”.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.