Cât de afectate vor fi și anul acesta afacerile din domeniul hotelurilor și restaurantelor

Carmen Constantin 03/03/2021 | 10:17 Financiar
Cât de afectate vor fi și anul acesta afacerile din domeniul hotelurilor și restaurantelor

Noi etape de închidere, funcționare cu re­stricții „la interior“, terase pline la vară și campanii de vaccinare a angajaților. Asta așteaptă de la 2021 oamenii de afa­ceri din HoReCa. După un an de pandemie, în care amândoi au pierdut afaceri și au fă­cut COVID-19, Dragoș Petrescu și Dragoș Anastasiu estimează că sectorul poate re­veni în acest an la 50-70% din potențial.

Fără muzee celebre la îndemână, cu servicii mai proaste decât ale vecinilor bulgari pe litoral și prețuri mai mari decât în Austria la Poiana Brașov, industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor din România nu-și face mari iluzii că ar putea mai mult decât să supraviețuiască în al doilea an al pande­miei care parcă nu se mai termină.

Un sfert dintre restaurante nu se mai deschid

Cel puțin un sfert dintre re­staurantele și unitățile existente pe piață nu vor mai deschide, spune direct Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Co­merț Româno-Germane, el însuși antrepre­nor în turism. „Dacă vom ajunge la 70% din cifrele de acum doi ani, putem fi fericiți“, spune Anastasiu. E un „dacă“ destul de mare, con­diționat de evoluția noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 în următoa­rele luni, dar și de succesul campaniei de vaccinare duse de autorități, admite omul de afaceri.

Estimările făcute de Dragoș Petrescu, pa­tronul lanțului de restaurante City Grill, arată că HoReCa și-ar putea reveni în acest an în proporție de 50-60%, prin comparație cu cifra de afaceri înregistrată în 2019. „Vor mai fi probabil închideri în prima jumătate a anului, e posibil să mai vedem restricții se­vere aplicate pentru perioade scurte în privința funcționării la interior, la începutul lunii martie, dar spre mijlocul anului vom avea spre 50% la interior, plus terase. Iar în toamnă cred că vom vedea din nou func­țio­nare la interior cu restricții“, își face calculul omul de afaceri, vicepreședinte al organi­za­ției Romanian Business Leaders.

Vara va ajuta, pentru că func­­țio­narea la interior va fi restricționată până spre finele anului“, apreciază Dragoș Petrescu. Odată ce imunizarea va atinge pra­gul de 70% din populație, indicat de spe­cialiști, și funcțio­narea la interior va merge mai bine, esti­mează el.

Dragoș Petrescu adaugă și că restaurantele „nu sunt sub cerere“, chiar dacă pri­mesc doar 30% din potențialii clienți. Cu alte cuvinte, „clienții nu vor astăzi să vină la res­taurant în proporție mai mare de 30%“. Ceea ce presupune că nici atunci când vor fi ridicate unele restricții, clienții nu vor veni la fel de mult ca înainte de pan­demie.

Anul a început „amestecat“ și din punc­tul de vedere al lui Dragoș Anastasiu. „Dacă ne comparăm cu 2020, am început prost. Sigur, delivery (serviciile de livrare, n.r.) e la du­blu-triplu față de anul trecut, mai funcțio­nează terasele sau spațiile acelea declarate terase, iar asta ajută, de asemenea.“

Una peste alta, întreaga industrie va ajunge probabil la 50% față de 2019, crede Dragoș Anastasiu. Tot el spune însă că dacă e să comparăm cu perioada de închidere, chiar noiembrie-decembrie anul trecut, e de bine. „Eu, când mai ies, mai ales la prânz, sunt uimit să văd cât de bine sunt vizitate restaurantele“, susține antreprenorul.

Ajutorul de la stat

Ajutorul promis de stat, prin Ordo­­nanța 224/2020, „e un prim pas important spre înainte“, spune Dragoș Petrescu. El apreciază că statul face eforturi să-i susțină pe antreprenori chiar și în con­dițiile unui buget „extrem de conservator“. Această măsură, care presupune acoperirea a 20% din reducerea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019, până la cel mult 800.000 de euro, va ajuta companiile „să achite taxele, chiriile, furnizorii neplătiți din urmă“, spune Dragoș Petrescu.

„E un ajutor bine-venit“, spune și Dragoș Anastasiu, care așteaptă și alte măsuri de sprijin din partea statului român. „Ministerul Economiei are un proiect-pilot pentru HoReCa, prin viitorul Plan Național de Redresare și Reziliență, care spune că statul ar putea să preia peste 40% din salariul mi­­nim brut, adică taxele sociale, pe o pe­ri­oadă de câ­ți­va ani de acum înainte, ceea ce ar fi extraordinar! Să vedem de când s-ar putea aplica“, e optimist Dragoș Anastasiu.

Voucherele de vacanță

Cât despre voucherele de va­canță pentru bugetari pe care guvernul nu le mai acordă în acest an, antreprenorii s-au resemnat deja să le treacă la capitolul pier­deri. Din cele peste trei miliarde de euro, cât valora industria ospitalității în 2019, vouche­rele reprezentau între cinci și șapte procente, esti­mează Dragoș Petrescu. „Dispa­riția lor contribuie la această depreciere cu 50% a sectorului pe care o ve­dem în acest an. Adică și din acest motiv vom ajunge în acest an la un miliard și jumătate cifră de afaceri, față de cele peste trei miliarde din 2019“, spune antrepreno­rul. „Sper, măcar, că ele vor re­veni în 2022“, spune omul din spatele celui mai mare lanț de restaurante din România.

La rândul său, Dragoș Anastasiu atrage atenția că, și fără voucherele pe 2021, „mai sunt încă în piață vreo 200 de milioane de euro nefolosiți“, din anii anteriori. „Banii ăștia încă există, voucherele respective pot fi folosite! Mi-e teamă că pentru întreg tu­ris­mul românesc va fi o pierdere, pentru că pentru mulți români va fi mai bine să plece în străinătate, unde prețurile nu sunt mult mai mari, iar serviciile sunt poate ceva mai bune“, spune antreprenorul.

Pentru ca publicul să-și pună încrederea în hotelurile și restaurantele din România, unii dintre antreprenorii români le vor cere angajaților să se vaccineze. Alții, nu. Dragoș Petrescu face parte din prima cate­gorie. „Și noi, ca și alte cate­gorii sociale care stau față în față cu clienții, trebuie să transmitem un semnal de încredere. Oamenii trebuie să știe că persoanele care le servesc la masă sunt vaccinate, nu le pot pune viața în pericol. E un mesaj important, spune Dragoș Petrescu. Și el se va vaccina, mai târziu în acest an, pentru că deocam­dată are anticorpi. „În decembrie am făcut COVID îm­preună cu toată familia. A fost un virus adus de fiică-mea de la Londra. Nu am avut simptome deosebite și suntem cu toții bine“, precizează antreprenorul.

Și Dragoș Anastasiu are anticorpi post-COVID. El spune că nu le va cere colaboratorilor să se vaccineze. „Singura mea obli­gație morală este să îi informez.“ Din punc­tul său de vedere, în sezonul de vară 2021, testul este „de bază“. „Dacă este negativ, nu mai contează dacă ești sau nu vaccinat“, spune Anastasiu, care respinge, la fel cum fac și autoritățile române, ideea unui „pașa­port de vaccinare“ care le-ar permite celor imunizați să călătorească mai ușor pe continent în acest an.

Patronul grupului City Grill nu ar res­pinge ideea din start. „Vaccinul este, de fapt, singura gură de oxigen pentru această industrie“, spune Petrescu. Din punctul său de vedere, dilema apare din faptul că nu toată lumea, și nu doar în România, are acces la injecția anti-COVID-19. „E nevoie de decizii și de po­litici publice în acest domeniu“, conchide Dragoș Petrescu.

Cifre ca în 2019, abia în 2023

Industria hotelieră europeană esti­mează că revenirea va fi mai lentă decât se credea ini­țial, arată cercetarea Deloitte European Hotel Industry.

  • PRUDENȚĂ SAU PESIMISM. 51% din proprietarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi cred că performanțele din 2019 vor fi atinse în 2023. 20% cred că vor reveni la nivelul optim abia în 2024 sau chiar mai târziu.
  • MAREA PROBLEMĂ. 72% din cei chestionați consideră că, în prezent, cea mai mare problemă o reprezintă fluctuația cererii.
  • SOLUȚIA CREDITELOR. 66% din hotelieri iau în calcul împrumuturi bancare, pentru a menține finanțarea activității.
  • ORAȘE ATRACTIVE. Cele mai atră­gătoare orașe europene pentru investiții în turism sunt Amsterdam, Londra, Paris. Bucureștiul nu intră în top 10 publicat de Deloitte.

Acest articol a apărut în numărul 110 al revistei NewMoney

FOTO: Getty