Prețurile unui city break pentru mini-vacanța de 1 Decembrie

Gabriel Bucur 03/11/2016 | 12:56 Ştiri
Prețurile unui city break pentru mini-vacanța de 1 Decembrie

În 2016, Crăciunul și Revelionul nu sunt legate prin zile libere, astfel că românii s-au reorientat spre minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, pentru city break-uri în afara țării.

În acest an, s-au înregistrat de două ori mai multe cereri pentru vacanța de 1 Decembrie decât în 2015, potrivit Vola.ro, cea mai mare agenție online de turism din România. În 2016, românii nu mai au o „punte” de zile libere între 25 decembrie și 2 ianuarie, deoarece atât Crăciunul, cât și Anul Nou se vor sărbători duminica.

Zilele libere au influențat evoluția rezervărilor făcute de turiști. Avantajele sunt că, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, prețurile sunt și cu 50% mai mici decât de sărbători, iar aeroporturile încă nu au parte de aglomerația din ultimele zile ale anului.

Majoritatea călătoriilor sunt rezervate de cupluri și doar 20% din city break-uri au fost alese de grupuri formate din cel puțin 4 persoane, potrivit datelor Vola.ro. Un city break constă într-o excursie de circa 2-5 zile într-un oraș, de regulă european. În general, turiștii de city break nu optează pentru bagaj de cală, dacă nu este inclus în preț.

Cele mai căutate destinații pentru city break-ul de 1 Decembrie

Față de anii anteriori, s-a produs o schimbare în rândul destinațiilor preferate pentru un city break. Roma, Londra și Paris au pierdut un ușor teren în favoarea unor orașe în care spiritul sărbătorilor de iarnă este mai pregnant sau, din contră, în care zăpada e înlocuită de temperaturi de primăvară.

„Evoluția preferințelor de city break ale românilor arată o maturizare a pieței. Niciodată nu vom înregistra scăderi masive în marile capitale europene, decât punctual”, este de părere Daniel Truică, Managing Partner al Vola.ro. Scăderile sunt cauzate de umbra de nesiguranță care planează în marile orașe, pe fondul atacurilor care au avut loc în Paris și Bruxelles.

Totuși, „faptul că încep să crească și destinațiile mai mici înseamnă că românii au trecut de pragul destinațiilor-vedetă”, punctează Daniel Truică.

Cele mai căutate destinații sunt orașele în care se organizează tradiționalele târguri de Crăciun, concerte și spectacole, precum Viena și Praga. Nici orașele cu climă caldă nu sunt ignorate. O bună parte din românii care au vrut să profite de weekendul prelungit de la începutul lunii decembrie au ales Barcelona, Lisabona, insulele italiene Sicilia și Sardinia, ori Cipru.

Cât costă cel mai ieftin city break

Cel mai ieftin zbor dus-întors achiziționat prin Vola.ro a costat 20 de euro de persoană, cu destinația Roma. Pentru un city break complet în „Cetatea Eternă”, prețul de pornire a fost de 159 de euro, tarif care include avionul și trei nopți de cazare.

Printre cele mai ieftine oferte au fost pentru city break-urile în Veneția, unde prețul a început de la 129 de euro de persoană, cu transportul și cazarea asigurate. Pachetele pentru piețele de Crăciun au început de la 299 de euro.

Pentru un city break în destinații calde, precum Barcelona, pachetele au început de la 329 de euro de persoană. Un grup de șase persoane care a optat să călătorească la Londra, de 1 Decembrie, a plătit 261 de euro/persoană, pentru biletul de avion și cazarea de două nopți.

Pentru Dubai, cel mai ieftin pachet de vacanță, format din avion și patru nopți cazare, a pornit de la 860 de euro.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.