Cât costă noile locuințe din nordul Capitalei

Andreea Neferu 02/05/2017 | 12:31 Ştiri
Cât costă noile locuințe din nordul Capitalei

Peste 60 de ansambluri rezidențiale noi se află în construcție și/sau în proces de vânzare în zona de nord a Capitalei, potivit firmei imobiliare Nordis. Cele mai multe proiecte se află în zone precum Barbu Văcărescu – Floreasca, unde s-au dat inaugurat de asemenea mai multe clădiri de birouri, respectiv Bucureștii Noi – Sisești, unde infrastructura a cunoscut mai multe îmbunătățiri în ultima perioadă. Prețurile de vânzare a locuințelor pleacă de la 1.300 de euro/metru pătrat și pot ajunge la 4.000 de euro/metru pătrat.

Factorii care determină ritmul actual de dezvoltare al unei zone pe segmentul rezidențial sunt numărul de terenuri libere, aflate la vânzare sau în curs de obținere de avize, concurența în rândul ansamblurilor aflate în construcție și, mai nou, ușurința obținerii unei autorizații de construire pentru acea zonă.

Dacă în zonele cu puține construcții, precum Băneasa – Sisești sau Străulești, autorizația de construire a unui bloc sau ansamblu de mari dimensiuni se obține în circa 6-12 luni, în zonele Primăverii, Kiseleff sau Dorobanți (considerate de Nordis ca aparținând zonei de nord a Capitalei), obținerea autorizației pentru un bloc cu patru etaje poate trece de doi ani, în funcție de etapele premergătoare solicitate de către autorități (PUZ, PUD, etc).

În zonele Primăverii, Kiseleff sau Victoriei, terenurile sunt foarte mici și puține, iar prețurile lor trec uneori și de 2.000-3.000 euro/mp, astfel că investitorii au început să își ia în calcul și durata și demersurile obținerii autorizației de construire, care se regăsesc și ele în prețul final al apartamentelor construite în aceste zone.

„Prețul unui teren poate fi semnificativ mai mare într-o zonă premium, de exemplu în zonele Primăverii, Dorobanți sau Kiseleff-Aviatorilor prețul poate ajunge și la 3.000 euro/mp, incidența costului terenului fiind semnificativă în acest caz în prețul final de vânzare. Pentru zona Herăstrău, prețul pentru teren este între 1.000-1.200 euro/mp, iar dacă mergem mai spre nord, în zonele Băneasa sau Pipera, prețul este între 300-500 euro/mp, având o variație în funcție de suprafață și locație exactă ”, declară Florin Poștoacă, managerul departamentului de investiții din cadrul Nordis.

Zonele Piața Victoriei, Dorobanți și Primăverii, situate între Guvern și Parcul Herăstrău, sunt aproape închise, aici fiind disponibile la vânzare foarte puține terenuri. În lucru sunt mai multe ansambluri elitiste, tip boutique, construite pe terenuri mici, cu număr mic de apartamente, care au însă suprafețe mari, de la 90 mp pentru 2 camere și până la penthouse-uri de 200-300 mp. Prețurile pentru astfel de apartamente pornesc de la 3.000 euro/mp construit. Pentru cele de două camere pornesc de la 1.900 euro/mp și ajung la 4.000 euro/mp construit, în cazul apartamentelor tip penthouse.

La polul opus sunt zonele Băneasa-Sisești și Bucureștii Noi, unde crește pe zi ce trece numărul terenurilor aflate la vânzare și al ansamblurilor rezidențiale aflate în diverse stadii de avizare sau lucru.

În ultimii ani, infrastructura s-a îmbunătățit constant: Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești a fost lărgită la patru benzi și au apărut stații noi de metrou sau sunt în plan pentru următorii ani.

Ca urmare, în aceste zone se construiesc sau se vor construi ansambluri rezidențiale de diverse dimensiuni, de la cele boutique, aflate în la capătul dinspre Băneasa al Șoselei Gheorghe Ionescu Sisești, până la ansambluri cu sute de apartamente, aflate în zona Bucureștii Noi, Chitila, Pod Constanța.

Zona care se menține atât în preferințele cumpărătorilor, cât și ale dezvoltatorilor este zona Șoseaua Nordului Herăstrău, unde numărul terenurilor libere scade însă simțitor și unde s-au descoperit și niște situri arheologice, care îngreunează procesul de autorizare.

În 2016 și 2017 a crescut foarte mult numărul de ansamblurilor rezidențiale în lucru, de mici, dar și de mari dimensiuni, în avizare mai fiind încă un număr semnificativ de proiecte.

Prețurile pentru apartamente în Șoseaua Nordului Herăstrău pornesc de la 1.500 euro/mp construit și sunt în creștere ușoară, deoarece proiectele bune, cu facilități și prețuri competitive au fost deja precontractate.

O zonă unde s-a construit mult și până în 2013 și în ultimii ani, dar unde vânzările au stagnat, este Pipera. Numărul proiectelor la vânzare este mare, dar și a terenurilor disponibile, urmând a se anunța noi proiecte după ce piața le va absorbi pe cele existente.

În planul doi al zonei de birouri Barbu Văcărescu- Floreasca se construiesc apartamente. Cel mai mare proiect imobiliar din zonă are în plan 1.500 apartamente.

„În zona Barbu Văcărescu-Floreasca, numărul ansamblurilor anunțate în a doua parte a lui 2016 și începutul lui 2017 a crescut simțitor. Aici se construiesc apartamente cu suprafețe cuprinse între 40 si 200 mp și prețuri în medie de 2.700 euro/ mp.

În viitor însă numărul terenurilor va scădea, urmând ca zona de interes, atât rezidențială, cât și a clădirilor office, să se extindă către Pipera si Cartierul Tei”, estimează Florin Poștoacă.

Prețurile pleacă de la 1.300 de euro/mp și pot ajunge la 4.000 de euro/metru pătrat.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.