Cât au pierdut miliardarii lumii, după victoria lui Donald Trump

Gabriel Bucur 10/11/2016 | 14:24 Ştiri
Cât au pierdut miliardarii lumii, după victoria lui Donald Trump

Vestea că republicanul Donald Trump a câștigat, miercuri, alegerile prezidențiale din Statele Unite a produs un șoc atât de mare, încât a afectat bursele din toată lumea și a depreciat unele monede.

Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic – țară des menționată în discursurile controversate ale lui Trump, pe tema imigranților -, a pierdut, dintr-un foc, 5,1 miliarde de dolari, adică peste 9% din avere. Victoria lui Trump a dus la deprecierea cu 12% a pesoului mexican, potrivit Bloomberg.

Viitorul președinte al SUA a insistat, de-a lungul campaniei de promovare a candidaturii sale, că țara vecină va plăti costurile pentru construirea unui zid anti-imigranți, pentru securizarea graniței. De asemenea, Trump a cerut crearea unei „forțe speciale de expulzare” a imigranților, în special mexicani, care ajung ilegal în State, pe motiv că aceștia ocupă locurile de muncă ale americanilor.

Cei mai bogați 10 oameni din Mexic, incluși în Bloomberg Billionaires Index, au pierdut 6,5 miliarde de dolari, per total, într-o singură zi. Averea lui Carlos Slim a scăzut cel mai mult. În topul pierderilor este urmat de Eva Gonda de Rivera, a patra cea mai bogată persoană din Mexic, și Lorenzo Servitje Sendra, a cincea. Eva Gonda a pierdut 487 de milioane de dolari, în vreme ce averea lui Sendra s-a diminuat cu 397 de milioane de dolari.

Anunțul că magnatul imobiliar din New York va deveni al 45-lea președinte al Statelor Unite a afectat piețele bursiere din întreaga lume. Ca urmare, cei mai bogați oameni ai planetei au pierdut, per total, 41 de miliarde de dolari, sumă care se apropie de o cincime din Produsul Intern Brut al României.

Miliardarii americani, care reprezintă o treime din Bloomberg Billionaires Index, au avut cele mai mari pierderi în dolari, de circa 9,3 miliarde. De asemenea, averea combinată a miliardarilor din indexul Bloomberg a scăzut cu 0,9%, până la 4.400 de miliarde de dolari, la debutul tranzacțiilor pe Bursa de la New York.

Investitorii văd o diminuare a posibilităților de export, după victoria lui Trump în alegeri. Pe piața bursieră, cea mai mare scădere de la Brexit până acum a fost urmată, joi, de o redresare.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.