Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea să-i amendeze pe românii care nu merg la medic pentru consultaţii preventive

Elena Marinescu 12/05/2022 | 20:55 Ştiri
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea să-i amendeze pe românii care nu merg la medic pentru consultaţii preventive

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Adela Cojan, a declarat joi că persoanele care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionaţi, începând de anul viitor.

Adela Cojan, preşedintele CNAS, a declarat, joi în cadrul unei dezbateri, la Senat, având ca temă ”Hepatita”, că bugetul asistenţei medicale a fost majorat. ”Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Cojan.

Preşedintele CNAS a precizat că acest lucru se practică deja în mai multe ţări. ”Se practică în multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”, a declarat Adela Cojan.

Analize incluse în pachetul de prevenţie

În principal, pe lângă consultul medical propriu-zis, care poate include măsurarea tensiunii arteriale, controlul greutăţii corporale, dar şi examinarea clinică, medicul de familie poate recomanda efectuarea unui set de analize de rutină, pentru evaluarea stării generale de sănătate.

Pachetul de analize explorează diverse funcţii ale organelor interne precum: ficat, rinichi, pancreas, colecist, glanda tiroidă, sistem cardio-vascular, detectează o infecţie/inflamaţie, precum şi lipsa principalelor minerale, sau boli precum: diabet, gută, anemii ş.a.

– Hemoleucogramă completă

– Proteina C reactivă (cantitativ)

– TSH (hormon tiroidian)

– Glicemie

– Colesterol total

– Trigliceride

– Uree serică

– Creatinina serică

– Acid uric seric

– TGO

– TGP

– Proteine totale

– Fosfataza alcalină

– Calciu seric total

– Magneziu seric