Casa de modă Armani este în derivă. Iată câteva explicații

Mimi Noel 28/06/2019 | 17:09 Global
Casa de modă Armani este în derivă. Iată câteva explicații

Celebra casă de modă Armani, care i-a îmbrăcat pe actorul Richard Gere în „American Gigolo“ și pe multe alte vedete de pe covorul roșu, se confruntă cu un declin al faimei și al vânzărilor. Spre deosebire de alte branduri de lux în derivă, are însă resurse să re­vină.

Acest articol a apărut în numărul 68 (24 iunie – 7 iulie 2019) al revistei NewMoney

La câteva zile după moartea designerului Karl Lagerfeld, Giorgio Armani și-a invitat oaspeții la muzeul privat pe care îl are în Milano, pentru prezentarea colecției de iarnă. La final, a înlocuit plecăciunea și salutul cu mâna cu o defilare alături de unul dintre modele, spre uimirea și în aplauzele celor de față. Creatorul de 84 de ani și singurul proprietar al companiei, care îi și poartă numele, rămâne unul dintre ultimii titani ai industriei.

„A fost un moment chiar emoționant“, mărturisește într-un mesaj scris creatorul de modă, un comunicator precaut și care ni­cio­dată nu a stăpânit limba engleză. Numele lui este unul dintre cele mai cunoscute branduri globale. Estetica Armani – cu linii bine definite, dar senzuale – a de­­venit sinonimă cu eleganța și cu luxul italian.

O NOUĂ CROIALĂ. Declinul ve­ni­turilor din 2016 încoace dă de înțeles că a cam trecut vremea stilului atemporal al crea­țiilor Armani. Scena a fost treptat ocu­pată de un stil ultracasual și mai atletic, care i-a sedus pe cumpărătorii tineri în detrimentul ținutelor mai conservatoare. În plus, declinul centrelor comerciale ame­ricane și ascensiunea comerțului online, unde e mult mai greu să vinzi articole vestimentare de 3.000 de dolari, au avut, la fel, un impact negativ. „Când ai avut succes, e mai greu uneori să îți dai seama că trebuie să schimbi ceva. Compania rămâne fidelă ADN-ului său, dar nu s-a mișcat repede în a fi pe placul unei clientele care se schimbă“, este de părere Mario Ortelli, con­sultant în industria de lux.

În 2017, ultimul an când Armani a raportat va­loarea vânzărilor, acestea au scăzut cu o rată de 5,5% până la nivelul de 2,6 miliarde de do­lari. Casa Armani a lansat un plan de restructurare pentru a-și moder­ni­za cele șapte linii ale brandului. A renun­țat la liniile din segmentul mediu, Armani Jeans și Armani Collezioni, pentru a reduce confuzia clienților și a concentra mai eficient investițiile în advertisingul di­gi­tal, explică același Ortelli.

Și Ralph Lauren, corespondentul american al brandului Armani, ajuns la 50 de ani de existență, a înregistrat un declin al afa­ce­rii în ultimii ani. Cu toate acestea, a avut un reviriment în momentul în care s-a decis să se concentreze pe stiluri mai clasice și pe clienți mai tineri.

EXTINDEREA. Ca unic acționar al compa­niei cu o valoare de piață de circa 6,6 mi­liarde, potrivit Bloomberg, Armani poate fi dificil de gestionat ca om. „Vrea să se asi­gure mereu că tot ce intră în contact cu nu­mele lui este coerent cu viziunea sa“, spune Nicolas Hieronimus, director executiv adjunct și șeful diviziei de lux a L’Oréal din 2011.

În 1975, Armani fonda propria companie, îm­preună cu partenerul său, Sergio Galeotti. Lovitura a dat-o prin anii ’80, când Armani a pus ochii pe Occident. S-a decis să îmbrace vedetele americane atât pe covorul roșu, cât și în filme. Amestecul între stră­lucirea hollywoodiană și estetica senzuală italiană a revoluționat la acel moment industria internațională a modei.

Când Galeotti a murit, în 1985, Armani a fost nevoit să ia o decizie crucială – să aducă în business noi parteneri sau chiar să vândă și să se concentreze pe design. Evident, mai avea opțiunea să devină o forță atât în business, cât și în design.

„M-am decis să accept provocarea“, po­vestește Armani. „Și din acea zi nu m-am mai uitat în urmă.“ Iar timp de trei decenii, a făcut din designul său un stil de viață complet, devenind unul dintre cele mai importante branduri de lux în materie de ochelari, bunuri casnice și mobilă. Din Milano până în Dubai, Armani a intrat și pe segmentul HoReCa, lansând propriile restaurante și hoteluri – de pildă, Hotelul ­Armani ocupă zece etaje în cel mai mare turn din Dubai.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.