Casa Albă: Statele Unite iau în serios ameninţarea lui Putin asupra folosirii armelor nucleare

Elena Marinescu 21/09/2022 | 18:20 Ştiri
Casa Albă: Statele Unite iau în serios ameninţarea lui Putin asupra folosirii armelor nucleare

Statele Unite ”iau în serios” ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin că ar putea recurge la arma nucleară în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a vorbit despre ”consecinţe severe” dacă liderul de la Kremlin şi-ar pune în practică o asemenea ameninţare, relatează AFP.

”Este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare, dar nu este diferită de modul în care el se exprimă de şapte luni şi noi o luăm în serios”, a declarat la postul ABC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională a SUA, John Kirby.

”Noi monitorizăm cât putem de bine postura lor strategică astfel încât, la nevoie, să o putem schimba pe a noastră. Dar la ora actuală nimic nu spune că aceasta ar fi necesar”, a adăugat reprezentantul Casei Albe, potrivit sursei citate de Agerpres.

Întrebat despre mobilizarea a 300.000 de rezervişti anunţată mai devreme de preşedintele rus, John Kirby a răspuns: ”Ne aşteptam la asta”. ”Ea arată incontestabil că el este în suferinţă” pe plan militar, remarcă purtătorul de cuvânt american, menţionând că Vladimir Putin ”are probleme cu dezertările, forţează răniţii să se întoarcă la luptă, deci clar că el are o problemă cu recrutările” pentru a-şi duce mai departe invazia în Ucraina.

Într-un discurs preînregistrat, Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă mobilizarea a 300.000 de rezervişti. În faţa ameninţării reprezentate, potrivit lui, de ”regimul nazist de la Kiev”, susţinut militar şi financiar de Occident, ”vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a declarat preşedintele rus, făcând aluzie la armele nucleare.