Ştiri

Carlos Ghosn susține că a fost tratat cu brutalitate de procurorii japonezi – VIDEO

Fostul preşedinte al constructorului auto japonez Nissan, Carlos Ghosn, a declarat miercuri că a fost tratat „brutal” de procurorii japonezi, pe care i-a acuzat că s-au înţeles cu directorii Nissan pentru a-l înlătura de la conducerea companiei, transmite Reuters.

Cu prilejul primei sale apariţii publice după fuga spectaculoasă din Japonia, unde este acuzat de nereguli financiare, Carlos Ghosn a spus că nu a avut altă alegere decât să fugă din cauza acuzaţiilor „fără fundament” care i-au fost aduse şi pentru că nu avea încredere că va beneficia de un proces corect dacă va rămâne în Japonia.

Procurorii japonezi îl acuză pe Ghosn că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro, 44 miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani.

„M-am simţit ca un ostatic într-o ţară pe care am slujit-o timp de 17 ani”, a spus Carlos Ghosn în faţa unui grup de jurnalişti. „Nu am fugit de justiţie, am scăpat de injustiţie şi de persecuţie”, a continuat Ghosn, care a fost eliberat sub cauţiune în luna aprilie 2019, după ce a petrecut 130 de zile în închisoare.

Complot între Nissan și autoritățile japoneze

Carlos Ghosn, în vârstă de 65 de ani, a denunţat un complot între oficialii Nissan şi autorităţile japoneze pentru a-l detrona într-un moment în care se pregătea să organizeze o fuziune între Nissan şi Renault. Ghosn a promis că va furniza documente care îi vor dovedi nevinovăţia şi a dat asigurări că se va prezenta în faţa mass media din întreaga lume pentru „a-şi spăla onoarea”.

De asemenea, fostul preşedinte de la Nissan şi Renault a ţinut să sublinieze faptul că arestarea sa a adus grave deservicii alianţei Renault-Nissan. „Valoarea de piaţă a Nissan a scăzut cu peste 10 miliarde dolari după arestarea mea. În această perioadă capitalizarea companiei a scăzut cu peste 40 milioane de dolari pe zi…Situaţia nu este mai bună la Renault, a cărei valoare de piaţă a scăzut, după arestarea mea, cu cinci miliarde euro, ceea ce înseamnă o scădere de 20 milioane de euro pe zi”, a susţinut Ghosn.

Începând din luna noiembrie 2018, când a fost arestat Ghosn, acţiunile Renault au pierdut 34% din valoare, iar titlurile Nissan au pierdut 38% din valoare.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

NewMoney

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

3 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

3 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

3 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

3 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

3 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

3 zile ago

Acest website folosește cookies