Care sunt reducerile oferite de stat în cazul în care îți plătești taxele mai devreme

Andrei Dumitru 25/02/2021 | 10:54 Fapt Divers
Care sunt reducerile oferite de stat în cazul în care îți plătești taxele mai devreme

Ca în fiecare an, există unele avantaje în cazul că vă achitați anticipat impozitele și taxele pe care le datorați la stat.

Ce reduceri sunt oferite pentru plata anticipată a taxelor locale

În cazul în care plătiți cu anticipație impozitele locale (precum cele pe teren) pentru întregul an, veți primi o bonificație de cel mult 10%. Nivelul exact al reducerii este stabilit de autoritățile locale, însă legea prevede clar că cifra nu poate depăși nivelul de 10 procente.

Pentru a beneficia de această reducere, impozitul pe întregul an trebuie plătit până la data de 31 martie.

Pentru plata cu anticipație a impozitului/taxei pe teren, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Cel mai simplu mod de a plăti taxele locale, fără a mai sta la cozi, este prin intermediul platformei ghiseul.ro. Alte opțiuni sunt stațiile de plată Selfpay, unitățile bancare CEC, Poșta Română sau la Direcția Taxe și Impozite de care aparțineți.

Reduceri pentru Declarația Unică

Începând cu acest an, conform OUG 69/2020, contribuabilii vor beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale.

O situație specială are loc anul acesta în cazul contribuabililor care completează și depun mai devreme (până la 25 mai) Declarația Unică pentru a primi o bonificație. Mai exact, din cauză că legea de stabilire și aplicare a bonificațiilor nu există, cine depune anticipat Declarația nu primește momentan nicio reducere de impozit. Pentru a primi reducerea, se presupune că, probabil, cei care au plătit anticipat taxele, vor fi nevoiți să depună ulterior o declarație rectificativă pentru a primi reducerile.

“Detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare vor fi publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului de stat prin care se stabilește acordarea bonificațiilor, printre altele (prevede Legea 296/2020). Așteptăm așadar legea bugetului de stat pentru anul 2021”, au explicat pentru Wall-Street.ro Radu Derscariu, director, și Simona Bădoiu, manager, global employer services, Deloitte România.