Care sunt problemele care l-au adus pe miliardarul rus Roman Abramovici în punctul de a vinde Chelsea

Mimi Noel 19/10/2018 | 16:18 Global
Care sunt problemele care l-au adus pe miliardarul rus Roman Abramovici în punctul de a vinde Chelsea

Unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, Roman Abramovici, a picat în focul încrucișat dintre Londra și Moscova în urma tentativei de asasinare a lui Serghei Skripal. Rămas fără viză de ședere în Anglia, Abramovici este pe punctul să își facă exitul din clubul de fotbal Chelsea pe care îl deține din 2003.

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

La sfârșitul lunii august, câțiva dintre suporterii echipei Chelsea, care se adunaseră pe celebrul Stamford Bridge într-un derby cu rivala Arsenal, au întins un banner uriaș roș-albastru pe care scria „Imperiul Roman“ pe care era imprimată și imaginea miliardarului rus, Roman Abramovici. Celebrul oligarh nu a par­­ticipat la acel meci și, de fapt, nu a mai fost văzut la Londra din primăvară, de când guvernul britanic a tot refuzat să îi reînnoiască viza.

În 2003, Abramovici cumpăra cu 140 de milioane de lire sterline clubul de fotbal Chelsea, salvându-l de la faliment, iar de atunci l-a tot susținut financiar cu împrumuturi care au ajuns la peste 1,1 miliarde de lire sterline. Din 1955 și până la el, clubul nu reu­șise să câștige niciun titlu intern, însă infuzia pu­ter­nică de bani a schimbat radical palmaresul clubului. Strategia a fost similară modelului american în materie de sport – cumpără talente, cumpără titluri, vinde apoi în jurul brandului produse și drepturi media. Spre deosebire de proprietarii americani de echipe sportive însă, Abramovici nu a părut foarte deranjat de pierderile uriașe înregistrate la pachet cu succesul sportiv.

RĂZBUNAREA. Fanii clubului îl iubesc încă pe ultragenerosul patron care nu se uită la bani, chiar dacă relațiile dintre guvernul britanic și cel de la Moscova sunt în plină criză. Abramovici se gândește să vândă clubul, pe fondul problemelor cu viza și dreptul de șe­dere în Anglia, îl îngrijorează însă mai ales pers­pectiva în care sancțiunile americane vor viza un cerc mai larg de oligarhi ruși în care ar putea și el intra. A respins deja oferte care au depășit 2,3 miliarde de dolari, sumă-record pentru o echipă de fotbal. La începutul anului, a angajat banca comercială newyorkeză, Raine Group LLC, pentru consultanță în două scenarii – exit total sau parțial din clubul sportiv pe care-l deține. Surse apropiate discuțiilor spun că Abramovici are așteptări la un exit de trei miliarde de lire sterline.

Cu o avere estimată la 14,7 miliarde de dolari, mare parte obținuți din comerțul cu țiței și metale, și un apropiat al lui Putin, Abramovici s-a trezit prins în focul încrucișat al așa-numitului Război Rece 2.0. Britanicii au blocat acordarea vizei nu doar în cazul lui, se pare. Potrivit avocaților în imigrație de la Londra,  au temporizat procesarea tuturor dosarelor de acordare de vize în cazul imigranților ruși. Mai mult, autoritățile britanice monitorizează atent averile ru­șilor care locuiesc la Londra, iar parlamentarii au început să vorbească despre influxul de bani rusești în Regat ca fiind o „chestiune de securitate națio­nală“.

„Ar fi trebuit să fim mai duri și asta încă de acum 12 luni. Ne rezervăm dreptul de a revoca oricând oricare dintre aceste vize. Ne permitem să spunem oricui «nu, nu sunteți bine venit»“, atrage atenția Ben Wallace, ministrul britanic al Securității.

LONDONGRAD. Abramovici și-a cumpărat intrarea, sau ascunzătoarea, în societatea britanică. Unul dintre cei mai misterioși miliardari ruși nu a mai vorbit cu presa de mai bine de un deceniu. Mai exact de acum 12 ani și jumătate, după cum a remarcat într-un e-mail chiar purtătorul lui de cuvânt, John Mann. Cu case în Aspen (Colorado), în sudul Franței, la Moscova, New York, St Barts sau în Tel Aviv, Abra­movici se află aproape permanent pe una dintre ambarcațiunile pe care le deține.

Totuși, rămâne asociat puternic cu Londra și chiar a devenit un simbol al așa-numitului Londongrad, poreclă dată capitalei britanice pe motiv că găz­duiește cel mai mare număr de oligarhi ruși. Se spune că a dat 90 de milioane de lire sterline pentru o proprietate situată la câțiva pași de Ambasada Ru­siei din Kensington. Iar pe cinci dintre cei șapte copii pe care îi are i-a dat la studii în Anglia.

Pe de altă parte, situația actuală a lui Abramovici le cam dă fiori celorlalți ruși bogați stabiliți la Londra. „E ca și cum o grenadă ar fi fost lăsată în curtea clădirii guvernului și nimeni nu știe cum se va termina. Și toți minimizează riscul la care sunt expuși, nimeni nu-și dă seama cum și cât vor fi monitorizați“, spune Dmitry Gololobov, avocat rus stabilit la Londra și care a lucrat la un moment dat pentru gigantul Yukos Oil (deținut de Mihail Hodorkovski până în 2003 când a fost arestat la ordinul lui Vladimir Putin, n.r.).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.