Care sunt planurile antreprenorului Octavian Bădescu, după vânzarea Sameday Courier

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Banii s-au transformat pentru antreprenorul în serie Octavian Bădescu într-un simplu „indicator de performanță“. Iar dacă ultimul său business s-a vândut cu aproape 2 milioane de euro, acesta este convins că pentru a construi de la zero o afacere și mai profitabilă de atât e nevoie doar de ambiție.
Octavian Bădescu (41 de ani) a intrat în business în 2007, cu banii obținuți din vânzarea a două garsoniere din București, o sumă considerabilă având în vedere că România traversa atunci ultima fază a unui boom economic și imobiliar. A înființat Sameday Courier, mizând pe nișa livrărilor în aceeași zi. Avea la dispoziție șase luni pentru a aduce compania pe break even și 50.000 de euro să asigure această primă fază de dezvoltare.
Arc peste timp pe repede înainte: în urmă cu o lună Bădescu își anunța exit-ul din compania de curierat rapid, preluată de retailerul online eMAG.
SIMBIOZA DE BUSINESS. Grupul controlat de Iulian Stanciu devenise unul dintre cei mai importanți clienți ai Sameday, iar cumpărarea unui pachet de 80% din acțiuni a decurs natural, având în vedere că în ultimii ani compania de curierat a dezvoltat o serie de servicii calibrate special pentru nevoile retailerului. „Noi pentru ei am dezvoltat, de exemplu, livrările non-stop“, spune Bădescu, o premieră în piața curieratului.
Pentru a ajunge la afaceri de 3 milioane de euro, Sameday și-a extins portofoliul de servicii, oferind inclusiv livrări internaționale. Puține ca volum, dar cu o pondere ceva mai mare în cifra de afaceri, acestea au fost un alt factor care i-au asigurat lui Bădescu o poziționare solidă într-o piață în care în ultimul deceniu s-au conturat mulți jucători mari, atât locali, cât și străini: Fan Courier, cu afaceri de 113,8 milioane de euro în 2016; Urgent Cargus – 68,6 milioane de euro; DHL – 54,4 milioane de euro; TNT – 51 de milioane de euro, Nemo – 23,8 milioane de euro.
Deși nu poate dezvălui detaliile tranzacției, Bădescu spune că suma plătită de eMAG nu poate fi „cu mult diferită de valoarea de piață“ a Sameday, pe care antreprenorul a „validat-o“ în 2015, printr-o listare pe piața secundară a Bursei de Valori București (BVB). Ultima capitalizare a companiei, scoasă de la tranzacționare în vederea exit-ului, a fost de circa 2,2 milioane de euro, de unde rezultă că tranzacția cu eMAG s-a situat în jurul valorii de plus-minus 1,7 milioane de euro, în funcție de priceperea negociatorilor.
ÎNAPOI LA IMOBILIARE. Pentru că planul de exit din Sameday era deja făcut, Bădescu a început să caute de ceva timp următorul proiect. În ultimii doi ani, a cumpărat zece apartamente vechi în centrul Capitalei, pe raza Unirii-Victoriei, tatonând terenul pentru o următoare investiție – un business de consultanță în tranzacții imobiliare pe segmentul rezidențial. „O să mă duc în zona de consultanță. Nu vreau să o numesc agenție imobiliară pentru că e mai mult decât atât. În România, agenții imobiliari sunt niște taximetriști mai scumpi“, spune Bădescu. Noua afacere se va axa pe zona centrală a Capitalei, antreprenorul neavând în plan să se extindă prea mult. „85% din actele de comerț se produc pe o rază de 15 kilometri“, argumentează el.
Nișa rezidențială s-ar putea dovedi una câștigătoare, având în vedere că multe dintre numele mari din domeniu s-au specializat pe birouri, retail sau spații logistice. Cu excepția Coldwell Banker, companiile cu cifre de afaceri de peste un milion de euro lucrează doar pe proiecte rezidențiale punctuale. Iar Bădescu are planuri mari și, teoretic, noul business ar trebui să-l depășească, în anvergură, pe cel din care tocmai ce a ieșit.
Spațiu ar fi, având în vedere că numai anul trecut s-au încheiat în București în jur de 30.000 de tranzacții cu apartamente vechi, dintr-un total de 40.000, potrivit datelor Coldwell Banker. Cifrele de anul acesta ar putea arăta și mai bine. În primele cinci luni s-au parafat deja peste 26.000 de vânzări, potrivit unui raport al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
VESTUL SĂLBATIC. Bădescu a optat pentru piața imobiliară și pentru că o vede lipsită de maturitate, așa cum era și cea de curierat când a deschis Sameday. „E Vestul Sălbatic. Nu există jucători care să domine. E foarte fragmentată și destul de neprofesionalizată“, spune el.
Concret, agenții imobiliari percep comision atât de la vânzători, cât și de la cumpărători, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care le reprezintă interesele. O altă problemă ar fi aceea că nu se lucrează în exclusivitate, ceea ce face ca lucrurile să se desfășoare haotic. Din aceste motive, clienții au tendința să-l sară pe agent, serviciile sale fiind adesea percepute ca un simplu cost suplimentar al tranzacției.
În România există în jur de 5.500 de agenții imobiliare, cu afaceri totale de 146,8 milioane de euro în 2015, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Pierderile cumulate ale acestora s-au ridicat la peste 18 milioane de euro, în timp ce profiturile au fost de 33,1 milioane de euro.
Pe segmentul rezidențial, Bădescu va concura și cu marii online-ri, pe care nu îi percepe ca pe o amenințare prea serioasă deoarece în businessul de consultanță încrederea e totul, iar spațiul virtual o câștigă cu mai mare greutate. Pe de altă parte, în piață există deja o stare de nemulțumire, după ce grupul OLX a lansat la începutul lunii iunie platforma Domozo, un serviciu adresat particularilor care doresc să vândă o proprietate. În urma unei scrisori deschise transmise de Renet (The Real Estate Network), OLX a precizat că produsul este administrat, independent, de o echipă separată de cea care conduce olx.ro. Chiar și așa, mutarea a fost percepută drept un atac al portalurilor pe felia agențiilor.
Cu o filosofie de business orientată către profit și exit-uri la momente potrivite, Bădescu nu a creionat încă finalul aventurii sale imobiliare. „Nu fac companii ca să le las moștenire. Statistic, doar 30% au succes la a doua generație. Nu pot să le impun visul meu copiilor și nici nu vreau“, mărturisește el. Dar nici nu exclude posibilitatea ca „exit-ul“ din noul business să fie tocmai preluarea acestuia de către copii.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Scurt CV” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Pentru Octavian Bădescu, a fi un bun antreprenor înseamnă a găsi un echilibru între a crește o afacere de la zero, a oferi calitate și a fi eficient economic (a se citi profitabil).[/vc_column_text][vc_column_text]
- POLITICĂ. În studenție, Bădescu a fost pasionat de politică. A fost mai întâi lider al organizației de tineret a PNȚCD, iar apoi secretar general adjunct al formațiunii. La 24 de ani a candidat la parlamentare, însă coaliția lui Victor Ciorbea nu a întrunit pragul minim, eșec pe care îl consideră acum cel mai bun rău de care a avut parte.
- MANAGER LA STAT. În 2013 a fost recrutat în baza OUG 109 privind managementul corporatist în companiile de stat pe postul de director al PrioriPost, din cadrul Poștei Române. În 2016 a mai făcut parte din Consiliul de Administrație al ELCEN, în perioada în care s-a decis intrarea sa în insolvență a producătorului de energie electrică și termică.
- PROIECTE. Ca antreprenor s-a implicat în diverse proiecte de nișă din curierat (Alo Curier, vândut acționarilor majoritari), marketing direct (More Results Marketing), comerț online (Expert Flowers, afacere care a eșuat) sau cercetare de piață (Retailplus Eastern Europe, vândut americanilor de la Nielsen).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]