Care sunt motivele pentru care „Tânărul papă” este un serial atât de vizionat

Răzvan Țupa 01/02/2017 | 12:07 Timp Liber
Care sunt motivele pentru care „Tânărul papă” este un serial atât de vizionat

Religie și reformă, rebeliune și tradi­ționalism, frumusețe și sentimentul sfințeniei sunt temele care au făcut din Tânărul papă“ (The Young Pope) unul dintre cele mai vizionate seriale de anul trecut.

De ani buni serialele TV tind să devină o artă în sine. Regizori cunoscuți, sce­nariști consacrați și actori celebri au oferit o dimensiune nouă genului. Că rolul principal este interpretat de Jude Law e important mai mult pentru cei care credeau că știu totul despre eti­che­tele lipite pe un actor. Dar regia semnată de Paolo Sorrentino a scos la iveală o țesătură narativă în care sarcasmul și afectivitatea lucrează îm­­pre­­ună cu efecte impresionante.

Cele zece episoade din primul sezon au costat 45 de mili­oa­ne de dolari, făcând din „Tânărul papă“ cel mai scump proiect tv realizat făcut vreo­dată în Italia. Nicio scenă nu a fost fil­mată la Vatican, interioarele, chiar și Capela Sixtină fiind recreate în studiourile Cinecitta de la Roma. Efortul făcut de Sky, Canal+ și HBO pentru produce­rea poveștii filmate de Sorrentino pare să fi meritat dacă ne gândim că, doar la premiera italiană, primul episod a fost urmărit de aproape un milion de tele­spectatori, de­pășind producții de succes ca „Gomo­rrah“ ori „Game of Thro­nes“. După ce a fost lansat în Europa, la ju­mătatea lunii acesteia, seria a început să fie difuzată în Statele Unite.

Seducția. Personajul lui Jude Law este Lenny Belardo, un american ales papă. Chiar dacă nu este tocmai un tânăr (fără să se spună vârsta persona­jului, acesta ar avea în jur de 40 de ani), conducerea Bisericii Catolice a fost le­gată în ultimul secol mai ales de per­so­nalități trecute de maturitate. Astfel, Lenny Belardo ar fi destul de nepotrivit pentru postul pe care îl ocupă. În ciuda vârstei și obiceiului de a fuma în sălile Vaticanului, eroul lui Sorrentino se do­vedește un conducător problematic, atașat mai degrabă de perspectivele tradiționale asupra religiei. „Am fost deschiși, și ce ne-a adus asta?“, se în­treabă pontiful atunci când viziunea sa începe să aibă efecte negative pentru Vatican, din perspectiva relației cu cre­dincioșii, speriați de șarjele ame­nin­țătoare din discursurile sale. De la un episod la altul, charismaticul dictator este dezvăluit ca o personalitate com­plexă, bântuită de nesiguranțe și de reflectări ale propriilor sale drame.

Producția. Chiar dacă locațiile originale au rămas inaccesibile pentru fil­mări, costumele din serial au fost create de un atelier care lucrează pentru Vatican.

În multe momente din „Tânărul papă“ este vorba despre haine, politică și ma­șinațiuni. Dar, la un moment dat, acestea rămân doar contrapunctul unei po­vești care nu se ferește de problematizarea unor aspecte mai rar abordate în seriale: „semnele clare ale existenţei lui Dumnezeu. Semnele clare ale ab­sen­ţei lui Dumnezeu. Felul în care cre­din­ţa poate fi căutată şi pierdută. Măreţia divi­nităţii, atât de copleşitoare când te lupţi cu ispitele şi când tot ceea ce poţi să faci este să te laşi pradă lor. Lupta interioară dintre imensa responsabilitate de a fi condu­cătorul Bisericii Catolice şi nefericirea omului simplu pe care soarta l-a ales ca Suveran Pontif. În cele din ur­­mă, cum să mânuieşti şi să ma­­ni­pulezi puterea într-un stat ale cărui dogmă şi obligaţie morală sunt renun­ţarea la putere şi dragostea altruistă pentru aproapele tău?! Despre asta este «The Young Pope/Tânărul pap㻓, dezvăluia Sorrentino.

Constelația. Șapte luni au durat fil­­mările pentru primul sezon. Totul a început în august 2015, când decorurile au fost gata pentru filmări, iar locațiile exterioare erau stabilite pentru a transforma vile precum Lante, Medici ori Orto Botanico dell’Universita din Roma în detalii din domeniul papal. O parte dintre scenele ultimelor episoade au fost filmate în Palazzo Venezia, ca și în Piața San Marco. Regizorul, care nu de mult timp primea Premiul Oscar pentru „La Gran­de Belezza“, a adunat o dis­tri­buție pe care și-ar dori-o multe super­pro­ducții.

Diane Keaton este sora Mary, cea care l-a crescut pe copilul Lenny după ce a fost părăsit de părinți. Scott Shepherd interpretează rolul cardinalului Dussolier, prietenul din copilărie al tânărului papă, mult mai bine adaptat la posibilitățile de viață dublă pe care le oferă misiunile în țări exotice decât introvertitul său amic.

Directoarea de marketing a Vaticanului este interpre­tată de belgianca Cecile de France, de două ori câștigătoare a Premiilor César, iar Ester Aubry, soția soldatului din Garda Elvețiană, care își dorește un copil și suferă în credința ei pentru fie­care pasiune pe care o treze­ș­te în interiorul și în afara căsătoriei, este inter­pretată de actrița franceză Ludivine Sagnier, premiată la Berlin, Cannes și Chicago.

Secrete. Ceea ce ascunde fiecare personaj este o artă în sine pentru Sorren­ti­no. Angelo Voiello, secretarul de stat al Sfântului Scaun, interpretat de Silvio Orlando, e prototipul vicleniei politice și al manipulatorului. Pasiunea pentru echipa de fotbal Napoli pare singura sa slăbiciune. Și totuși, în spatele imaginii publice descoperi un credincios implicat în trăirea religioasă.

Invers, cel mai blând personaj din palatul papal, părin­tele Bernardo Alon­­­so Gutierrez, este cel care ascunde chinuri sfâșietoare. Pentru acest rol, actorul Javier Camara se spune că l-a căutat personal pe Sorren­ti­no, imediat ce a aflat că se pregătea să includă în poveste un erou vorbitor de spaniolă. Actorul, obișnuit al nominali­ză­rilor și Premiilor Goya după presta­țiile sale în filmele lui Almodóvar, se declarase de multă vreme un fan al pelicu­lelor semnate de Sorrentino.

Realități. Cu toate că nu sunt cunoscute datele biografice exacte ale tutu­ror celor 266 de pontifi de până acum, există destule informații privind persoane care au ajuns papă la vârste destul de fragede. La finalul primului mileniu și începutul celui de-al doilea, există o serie în care se regăsesc tineri cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani în momentul în care au fost așezați pe scaunul papal.

Papa Benedict al IX-lea a fost con­ducătorul bisericii vestice de trei ori, dar a rămas în istorie ca singurul care și-a vândut postul. Este și primul pontif acuzat de sodomie și alungat de două ori, de fie­care dată reluându-și postul cu sprijin politic. A treia oară a acceptat să abdice cu condiția să-i fie acope­rite cheltuielile pe care le-a făcut ca să fie ales. Se întâmpla undeva între anii 1010 și 1060. Vârsta la care se esti­mea­ză că a ajuns papă ar fi fost cea de 20 de ani.

Personajul lui Jude Law, în schimb, este mai susceptibil să fie sfânt decât subiect de scandal. Sorrentino a confirmat că al doilea sezon este în pregătire, iar rețelele de televiziune care au finan­țat primele zece episoade și-au arătat spe­ranța că povestea tânărului papă va continua.

 


FOTO: IMDb.com

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.