Ştiri

Care sunt meseriile viitorului: 40% din studenți se pregătesc pentru joburi care încă nu există

În plină (r)evoluție tehnologică, circa 40% din studenți spun că se pregătesc pentru meserii care nici măcar nu există încă, arată un studiu derulat de Kaspersky Lab.

Chiar și meseriile tradiționale din medicină sau agricultură se adaptează la vremuri și vor ajunge să depindă în totalitate de tehnologie.

„Este uimitor că doar 40% din studenți s-au gândit la cariere care nu există încă, pentru că aproape toate profesiile în forma lor actuală se vor schimba substanțial în următorii 20 de ani, pe măsură ce tehnologia și industria 4.0 – și mai ales A.I.-ul (inteligența artificială, n.r.) – vor revoluționa piața de muncă și abilitățile cerute. Capacitatea de adaptare și învățarea continuă sunt elemente esențiale, așa că studenții ar trebui să se gândească mereu la modul în care abilitățile lor s-ar putea transfera în orice carieră pe care o aleg”,  este de părere Steve Sully, Associate Director la agenția globală de recrutare Robert Half Technology.

  • Tele-chirurg. Chirurgii nu vor mai trebui să fie prezenți în săli, în timpul operațiilor, ci vor dirija aparate inteligente de la distanță, fără să atingă direct pacienții.
  • Specialist în interacțiunea om-robot. Roboții vor lucra și vor conviețui cu oamenii, astfel că va fi nevoie ca cineva să îi învețe cum să interacționeze noi. De asemenea, oamenii vor trebui să fie pregătiți pentru a comunica eficient cu roboții.
  • Arhitect de realitate augmentată Realitatea augmentată suprapune imagini virtuale peste unele reale, iar arhitecții de realitate virtuală vor putea să realizeze modele 3D ale unei clădiri pe spațiul unde va fi ridicată, pentru a vedea mai bine cum se va încadra în zonă.
  • Dezvoltator de case inteligente: O casă inteligentă are nevoie de un ecosistem adaptat la obiceiurile, nevoile, spațiul și dinamica familiei proprietarului. Dezvoltatorii vor trebui să creeze sisteme și algoritmi care să se adapteze la o varietate uriașă de locuințe.
  • Designer de obiecte 3D: Hainele vor fi din ce în ce mai frecvent generate de computer, revoluționând procesul de fabricație. Cei care vor face designul 3D vor concepe obiecte care pot fi realizate integral de aparate. 

 

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies