Care sunt industriile care au atras cele mai mari investiții străine directe

Alexandra Pele 14/11/2016 | 12:11 Financiar
Care sunt industriile care au atras cele mai mari investiții străine directe

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dacă un sfert din angajații din România generează 90% din PIB… Nu, nu e începutul unui test. Se întâmplă în investițiile străine directe (ISD).

Din 2004 încoace, anul în care România parafa angajamentul de aderare la UE, soldul investițiilor străine a consemnat avansuri de șase, opt sau chiar 12 miliarde de euro pe an. În plin boom, în anul de glorie 2008, România a atras 9,5 miliarde de euro. Apoi a venit criza. În 2009, românii plecați la muncă în străinătate trimiteau acasă de două ori mai mulți bani decât aduceau investitorii.

Anul trecut, soldul investițiilor străine directe a ajuns la 64,4 miliarde de euro. Cu peste jumătate din această sumă s-au pornit afaceri de la zero (așa-numitele investiții greenfield). În ultimii ani, însă, străinii și-au pierdut interesul de a deschide noi linii de business în România. Mai mult, o parte semnificativă a investițiilor de peste hotare au fost destinate restructurării companiilor și mai puțin dezvoltării lor. În perioada 2013-2015, circa 4,7 miliarde de euro au intrat în companiile investiție străină directă cu scopul rentabilizării acestora.

Investițiile străine sunt de patru tipuri: greenfield (de la zero), fuziuni și achiziții, dezvoltare de firmă sau restructurare de firmă și pot ajunge în țară pe două căi – aport de capital sau credit.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.