Care sunt domeniile cu cele mai multe insolvențe din România

Gabriel Bucur 25/04/2017 | 16:38 Ştiri
Care sunt domeniile cu cele mai multe insolvențe din România

Anul 2017 a început cu un minim istoric al insolvențelor, deși pierderile financiare suferite de mediul de afaceri sunt la cel mai mare nivel de până acum.

În primele trei luni ale acestui an s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu circa 22% față de aceeași perioadă din 2016, când s-au deschis 2.237 de insolvențe, arată o analiză Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvență. În ciuda acestui fapt, România înregistrează un nivel foarte scăzut al antreprenoriatului, iar pierderile financiare cauzate mediului de afaceri au ajuns la un maxim istoric, precizează liderul mondial în asigurările de credit.

Dinamica este determinată de intrarea în insolvență a unor companii foarte mari, cu precădere din sectoare precum fabricarea și furnizarea energiei electrice și construcții, unde dimensiunea financiară primează, sau fabricarea produselor textile, unde dimensiunea socială contează cel mai mult.

Sectoarele cele mai afectate de insolvență:

  • Fabricarea produselor textile: este sectorul care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvențelor, raportat la firmele active pentru al treilea an consecutiv. Aproximativ 16% din companiile care activează în acest sector intră în insolvență în fiecare an și aproximativ 90% din acestea intră în faliment în cel mult doi ani. Deși acest sector generează doar 4,5% din totalul companiilor insolvente la nivel național, aproximativ 13% din locurile de muncă pierdute din cauza acestui fenoment provin din acest sector.
  • Producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă și gaze: anul în curs a început nefericit pentru companiile din energie, luate prin surprindere de majorarea prețului energiei electrice, care a explodat într-un timp foarte scurt la piața la vedere, provocând pierderi majore multor traderi de energie. Cele mai mari cinci insolvențe din acest sector au înregistrat datorii totale de aproape 900 de milioane de lei, în timp ce nivelul activelor imobilizate era doar de 150 de milioane de lei și capitaluri proprii de doar 100 de milioane de lei.
  • Construcții: productivitatea scăzută, coroborată cu problemele financiare întâmpinate de către companiile active în sectorul construcțiilor, determină ca acest sector să înregistreze cea mai ridicată rată a creditelor neperformante în portofoliul creditelor bancare (în baza calculelor publicate de BNR în luna septembrie 2016). Conform calculelor Coface, aproximativ 11% din firmele românești activează în acest sector, iar 80% dintre acestea raportează venituri sub 100.000 de euro / anul 2015.

Pe fondul incertitudinilor din mediul economic, Coface a elaborat EasyLiner Plus, o ofertă adaptată pentru companiile mici și mijlocii, cu accent pe protecție și accesibilitate.

„Într-un mediu economic tot mai instabil, IMM-urile au nevoie de o asigurare solidă care să le aducă stabilitate, protejându-le împotriva facturilor neplătite (…)”, a declarat Eugen Anicescu, șeful operațiunilor din România a Coface România.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.