Care sunt cele mai importante trupe care vor concerta vara acesta în România

Oana Borviz 11/04/2019 | 16:26 Timp Liber
Care sunt cele mai importante trupe care vor concerta vara acesta în România

Concertul trupei americane Metalli­ca, programat pe 14 august la Arena Nați­o­nală, nu este singurul care merită văzut în acest an la București. Veteranii de la Bon Jovi, extrava­ganții de la The Cure și irezistibilul Ed Sheeran vor cânta în Piața Constituției sau la Arena Națională piesele de pe cele mai noi albume, dar și hiturile care au făcut istorie.  

Acest articol a apărut în numărul 62 (1 – 14 aprilie 2019) al revistei NewMoney

BON JOVI. „După ce Bon Jovi a lansat «The What About Now», în 2013, universul trupei s-a întors cu fundul în sus“, scria revista Ultimate Classic Rock, amintind câteva dintre evenimentele care au tulburat spiri­tele în trupă: chitaristul Richie Sambora a părăsit grupul în circumstanțe neclare, bateristul Tico Torres a sufe­rit o ope­rație la abdomen în mijlocul unui turneu, Jon Bon Jovi a renunțat la muzică în încercarea de a deveni proprietar al unui club de fotbal american.

Toate aceste încercări i-au pus însă din nou pe treabă, rezultând astfel încă două albume: „Burning Bridges“ (2015) și „This House Is Not for Sale“ (2016). Cel din urmă a ajuns în fruntea celor mai importante clasamente muzicale din lume (de exemplu, Billboard 200).

Acesta este, de altfel, și motivul pentru care trupa Bon Jovi revine în România (după primul concert de acum șapte ani), pe 21 iulie, în Piața Consti­tuției din București, unde își va promova piesele noi alături de hituri mai vechi („It’s My Life“, „Bad Medicine“, „Livin’ On a Prayer“).

Poate că membrii trupei nu mai au energia tinereții (cu toții se apropie de 60 de ani), dar vocea încă îndârjită a lui Jon Bon Jovi mai spune povești frumoase despre cum e să trăiești în vis. Rockul lor nu mai e atât de vijelios ca în anii ’80, ci mai blând, datorită sound-ului pop obținut la clape; nuanțele delicate de soul, blues și rock (pe care doar Sambora știa să le imprime muzicii lor) au fost înlocuite de riff-urile pu­ternice ale lui John Shanks. Chiar și așa, muzicienii de la Bon Jovi au încă puterea de a face muzică de sta­dion și de a suna la fel de convin­gător ca acum 30 de ani.

THE CURE. O pre­mieră pentru România va fi con­certul brita­nicilor de la The Cure, din 22 iulie (Piața Consti­tu­ției), din cadrul festivalului Rock the City. Printre pri­mele trupe britanice devenite cunoscute înainte ca rockul alternativ să fie la mare cău­tare, The Cure a apărut la sfârșitul anilor ’70 cu un sound post-punk și imagerie dark, a trecut printr-o etapă de gothic rock (gen la definirea căruia a ajutat din plin), dar a intrat în mainstream un deceniu mai târziu, cu hituri dominate de ritmuri pop și versuri introspective („Just Like Heaven“, „Lovesong“, „Pictures of You“, „Friday I’m in Love“).

The Cure a lansat până acum 13 al­bume (începând cu 2018, lucrează la cel de-al 14-lea), a schimbat stiluri și membri (singurul care nu a părăsit trupa fiind vocalistul, chitaristul și com­­pozitorul Robert Smith), a in­flu­en­țat zeci de trupe mari (Smashing Pum­pkins, Interpol etc.), iar anul acesta urmează să să ajungă în Rock and Roll Hall of Fame.

În deschiderea concertului de la Bu­cu­rești, vor cânta irlandezii de la God Is An Astronaut, una dintre cele mai bune for­mații de post-rock ale momentului.

ED SHEERAN. În primăvara anului trecut, anunțam un concert al britanicului Ed Sheeran la Viena, în speranța că în curând va veni și în România. Și iată că pe 3 iulie, la Arena Națională din Bucu­rești, băiatul de aur al muzicii pop va cânta în premieră și la noi. Cel mai ascultat artist de pe Spotify și primul din istorie care a ocupat primele două locuri în topul single-urilor din Marea Britanie („Shape of You“ și „Castle On The Hill“), Ed Sheeran, ajunge în România în cadrul turneului său european de promo­vare a ultimului album de studio, „Divide“ (2017). La fel se nu­mește și turneul care a debutat în urmă cu doi ani și care con­­tinuă acum cu noi concerte stabilite între 24 mai (Lyon, Franța) și 24 august (Ipswich, Ma­rea Britanie).

„Muzica lui Sheeran este plină de dragoste pentru că e cla­sică, familiară și primitoare“, scriu cei de la Vox despre acest artist care „excelează în scrierea unor melodii de poveste“.

Sheeran cântă cu inocență despre propriile experiențe, așa cum face și pe „Divide“, unde ține morțiș să ne aducă la cunoștință detalii personale precum cele legate de relația cu familia lui sau de faptul că nu a urmat cursurile vreunei universități și că până la 20 de ani și-a dus veacul prin puburi.


FOTO: Guliver / Getty Images