Care sunt argumentele pentru care piața imobiliară va depăși anul acesta un miliard de euro

Autor: Răzvan Zamfir
„Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România e cel mai stabil indicator al economiei“, glumea la o conferință Mihai Pătrulescu, senior associate la Investment Services Colliers International. Și e adevărat, aceasta pare să se fi stabilizat la puțin sub un miliard de euro anual, în ultimii doi ani.
Acest articol a apărut în numărul 62 (1 – 14 aprilie 2019) al revistei NewMoney
Întrebarea vine de la sine: va fi 2019 diferit și valoarea tranzacțiilor imobiliare va depăși un miliard de euro? Există argumente în favoarea acestei variante, iar valoarea tranzacțiilor imobiliare ar putea crește consistent dacă economia, fiscalitatea și situația la nivel global își păstrează un oarecare echilibru.
În plus, cu o piaţă locală în proces de maturizare, care implică și o diversificare a capitalului investițional, investitorii asiatici, care au făcut în ultimii ani achiziții majore în piețele din Vestul Europei, dar și în Polonia, își extind aria de interes către celelalte țări din regiune.
PROGNOZE ÎN CREȘTERE. Astfel, piața imobiliară locală a început să atragă atenția marilor investitori asiatici, grupuri din China și din Coreea de Sud explorând posibilitatea de a investi direct în principalele segmente de piață. Primele achiziții ar putea fi realizate până la finalul anului curent, apreciază consultanții firmei Cushman & Wakefield Echinox.
„Investitorii sud-africani au fost, în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători din piața imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri și ca rampă de lansare pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia și Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziții ale unor investitori asiatici, atrași de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriași blue-chip și randamente investiționale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale față de piețele din Europa Centrală“, spune Tim Wilkinson, partener la Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.
Și la Colliers, lucrurile sunt văzute optimist, dar compania păstrează o marjă de siguranță și, oficial, estimează tranzacții de un miliard de euro. „Este greu de spus cu cât am putea depăși pragul de un miliard de euro, dar există șanse. Multe proprietăți mari, de peste 100 de milioane de euro, sunt pe piață în momentul de față, deci dacă toate lucrurile merg bine, vom fi acolo, dar depinde de multe aspecte incerte: ce se întâmplă cu taxa pe activele bancare, cum evoluează lucrurile în general pe plan politic în România, cum merge economia globală și așa mai departe. Colegii de la departamentul de investiții văd șanse să sărim de pragul de tranzacții de un miliard de euro doar pe segmentul de birouri (față de aproape 0,6 miliarde în 2018), ceea ce ar însemna că, dacă se păstrează dinamica de anul trecut și pe celelalte segmente, am putea trece de 1,5 miliarde de euro. Dar, revin, având în vedere riscurile, prognoza oficială a Colliers este ceva mai jos, la aproximativ un miliard de euro“, susține Silviu Pop, head of research la Colliers International.
Optimiști sunt și avocații de la PeliFilip. „Segmentul birourilor și-a continuat ascensiunea, fiind vedeta pieței imobiliare românești în 2018. Anticipăm o creștere moderată, dar constantă a pieței în perioada următoare. Volumul pe piața tranzacțională va depăși nivelul anului 2018, întrucât deja sunt mai multe proiecte de vânzare, pentru care un număr de investitori au manifestat interes“, explică Oana Bădărău, head of real estate PeliFilip. Iar tranzacțiile din office ar putea fi suplimentate cu 200 de milioane de euro venite din piața terenurilor, unde se negociază deja proprietăți cu această valoare.
Dileme în retail. Piața de retail, care se apropie de o suprafață comercială de 3,5 milioane de metri pătrați, pare să fi pornit mai bine decât birourile. Prima mare tranzacție imobiliară din 2019, în valoare de circa 113 milioane de euro, a însemnat preluarea de către investitorii sud-africani de la MAS RE a părții deținute de Prime Kapital în nouă centre comerciale mici din România controlate de PKM Developments, un joint-venture al MAS RE cu Prime Kapital.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.