Care este, de fapt, valoarea reală a unui bitcoin. Doi economiști americani dau un răspuns neașteptat

Mimi Noel 25/05/2018 | 11:44 Global
Care este, de fapt, valoarea reală a unui bitcoin. Doi economiști americani dau un răspuns neașteptat

A fost nevoie de doi economiști, de o cină cu trei feluri de mâncare și de două sticle de vin pentru a calcula valoarea unui Bitcoin: 20 de dolari. Sunt însă și calcule făcute la rece care duc criptomoneda până la un mi­lion de do­lari.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

După ce au consumat cele două sticle de vin, valoarea unui bitcoin era de 200 de dolari. Abia a doua zi, cei doi economiști și-au dat seama că puseseră din greșeală un zero în plus. Așadar, au stabilit că 20 de dolari era de fapt prețul corect pentru moneda virtuală care anul trecut ajun­sese să valoreze 1.200 de dolari, pentru ca în decembrie să ajungă la un record de 20.000 de dolari, iar acum să se sta­bili­zeze la o valoare de 8.000 de do­lari. Chiar și așa, Bitcoin continuă să fie su­praevaluat, spun ei, cu aproape 40.000%. Cei doi au botezat această teorie Côtes du Rhône, după vinul băut la respectiva cină.

„Vinul este cel mai bun și așa ne vin cele mai bune idei“, spune Savvas Savouri, partener în cadrul fondului de hedge londonez. În respectiva seară, a îm­părtășit idei și bunul vin franțuzesc cu Richard Jackman, profesor în cadrul Școlii Londoneze de Economie.

Citiți și: Care a fost prima tranzacție cu Bitcoin din istorie. Acum ar valora peste 80 de milioane de dolari

Ce caută ei și odată cu ei o cohortă în­treagă de traderi, informaticieni, scrii­tori, pariori sau escroci seduși cu toții de bitcoin? Care este de fapt valoarea unui cod bote­zat criptomonedă, nelegitimată de niciun guvern și necontrolată de nicio bancă centrală și care poate fi folosită în doar câteva locuri? Doi dolari, 20.000 de do­lari sau două milioane de dolari?

TEORIA BANILOR. Greu de răspuns. Cum­părând bitcoin nu obții în schimb li­chi­ditate în altă monedă sau drept de proprietate asupra unui blockchain. De fapt, nimic mai mult decât să îi cheltuiești sau economisești. Este motivul pentru care mi­li­ardarul Warren Buffett aprecia că „a spune că bitcoin are o valoare intrinsecă uriașă este o glumă, pentru că nu există un câștig potențial pe care cineva să-l poată lua ca reper și astfel să îi stabilească criptomonedei o valoare“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.