Care este una dintre cele mai periculoase arme ale omului contemporan

Oana Borviz 22/06/2018 | 16:24 Timp Liber
Care este una dintre cele mai periculoase arme ale omului contemporan

Cea mai nouă carte a lui Pascal Bruckner este un superb fragment de filosofie contemporană în care ni se amintește despre forța credinței și inu­tilitatea fanatismului, despre visurile noastre comune și teama față de celălalt.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

„Să denumești greșit lucrurile înseamnă să contribui la nefericirea lumii“, îl citează romancierul și filosoful francez Pascal Bruckner pe Albert Camus în introducerea celei mai noi cărți ale sale, „Un ra­sism imaginar“. Lansată anul trecut la Editura Grasset și apărută acum și în limba română, la Editura Trei, cartea – un îndrăzneț volum de eseuri – este exact așa cum o descrie autorul: „o mică trusă de unel­te pentru demontarea procesului de vrăjitorie și pentru refuzul șantajului“. Mai exact, o critică viscerală adusă marilor greșeli ale modernității, așa cum sunt rasismul, „acea maladie a unificării lumii“, sau lipsa unui examen critic la care să fie supuse toate sistemele religioase. Dintre toate, islamofobia îi pare autorului una dintre cele mai periculoase arme ale omului contemporan, cea mai inutilă pre­ju­decată pe care Bruckner încearcă, prin cartea de față, să o treacă într-un con de umbră, îndoială și ridicol care să trezească noi întrebări pertinente și să ducă la răspunsuri valabile.

Critică. „Un nou cuvânt a fost inventat pentru a permite orbilor să rămână orbi: islamofobia. Să critici violența militantă a acestei religii în încarna­rea sa contemporană era considerat drept fanatism“. Astfel scrie, în cartea sa din 2012, „Joseph Anton: A Memoir“, scriitorul de origine indiană Salman Rushdie asupra căruia, știm prea bine, că a fost emisă, în 1989, o fatwa care cerea oricărui „bun musulman“ să-l omoare pe scriitor pe motiv că profanase imaginea lui Mahomed în „Versetele satanice“. Nu întâmplător îl citează Bruckner în cartea lui, unde își propune să delegitimeze termenul de islamofobie care datează încă din anii 1980, dar care a devenit vedetă în lexicul mondial mai ales după atacurile teroriste de la 11 septem­brie 2001.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.