Care este soluția de tip „hocus pocus” prin care Guvernul vrea să acopere gaura din buget

Alexandra Pele 30/03/2017 | 18:15 Ştiri
Care este soluția de tip „hocus pocus” prin care Guvernul vrea să acopere gaura din buget

Rezervele celor mai mari cinci companii de stat listate pe bursă însumează 1,2 miliarde de euro. Suma ar putea acoperi „gaura” din buget.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede vărsarea rezervelor companiilor de stat la buget, sub formă de dividende. Recent, Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că din calculele sale, deficitul bugetar din acest an va depăși pragul de 3%. Diferența dintre estimările Fondului și cele ale Guvernului este de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor NewMoney, respectiv valoarea totală a tuturor rezervelor celor mai mari cinci companii de stat listate pe Bursă.

De subliniat este faptul că această soluție de recurs la rezerve nu este una care să rezolve problemele bugetului de stat pe termen lung, ea asigurând fonduri suplimentare doar pentru acest an. Banii ar putea fi virați sub forma unor dividende excepționale a căror acordare poate fi forțată de acționarul majoritar în AGA.

Romgaz avea la sfârșitul anului trecut rezerve de trei miliarde de lei, iar Transgaz de 1,2 miliarde de lei. Electrica avea rezerve legale de 155,2 milioane de lei și rezerve din reevaluare de 0,7 milioane de lei. Nuclearelectrica raporta rezerve din reevaluare de peste 0,2 milioane de lei. Transelectrica avea la rândul său rezerve legale de 116,9 milioane de lei, rezerve din reevaluare de 549 de milioane de lei și alte rezerve de 56,9 milioane de lei. Cumulat, rezervele acestor companii sunt de peste 5,3 miliarde de lei, echivalentul a 1,2 miliarde de euro.

Acest lucru nu înseamnă însă la vistieria statului va intra exact suma de 1,2 miliarde de euro. O primă explicație este legată de faptul că statul nu deține 100% din acțiunile acestor companii. La unele companii, cum ar fi Electrica, nu deține nici măcar pachetul majoritar. În cazul Romgazul, participația statului este de 70%, la Transgaz este de 58,5%, la Transelectrica este de 58,7%, iar la Nuclearelectrica de 82,5%.

Totodată, aceste rezerve sunt pasive, ceea ce înseamnă că ele nu există neaparat sub formă de cash în companie. Spre exemplu, rezervele din reevaluare reprezintă plusurile de valori economice create prin reevaluarea activelor imobilizate. Valoarea unui teren sau a unui imobil din portofoliul unei companii de stat poate crește de la an la an, dar acest lucru nu se traduce prin umplerea conturilor companiilor cu sumele respective. Spre exemplu, deși Romgaz are rezerve de peste trei miliarde de lei, sumele disponibile efectiv în conturile companiei sunt de doar 86,7 milioane de lei.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Pe de altă parte, aceste companii ar fi trebuit să capitalizeze viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Guvernul intenționa să folosească dividendele companiilor profitabile pentru a-și asigura capitalul necesar investițiilor pe care urma să le deruleze Fondul.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.