Care este procesul după care IFN-urile se ghidează atunci când acordă credite? (P)

NewMoney 06/01/2023 | 15:58 Ştiri
Care este procesul după care IFN-urile se ghidează atunci când acordă credite? (P)

Instituțiile financiare nebancare (IFN-urile) au căpătat o popularitate tot mai mare în ultimii ani, pentru că acordă credite rapide online cu puține documente și în condiții avantajoase. Pe lângă faptul că aprobarea împrumutului se face în aceeași zi de la solicitare, iar banii se virează imediat, principalul avantaj al creditelor IFN este acela că pot fi accesate și de persoanele care figurează ca rău platnice. Spre deosebire de bănci, unde în general cei înscriși în Biroul de Credite nu sunt eligibili pentru niciun tip de împrumut, instituțiile nebancare acordă credit cu istoric negativ.

IFN-urile pun la dispoziția clienților posibilitatea de a solicita online sau prin telefon un credit rapid. De asemenea, documentele pentru încheierea contractului se trimit prin email, fiind necesare buletinul și un act care să ateste venitul pe care aplicantul îl înregistrează. În cazul bugetarilor și pensionarilor, în procesul de acordare a unui credit IFN se ține seama în special de valoarea salariului, respectiv a pensiei lunare încasate. Fluturașul de salariu – sau talonul de pensie, după caz – va avea un rol major în stabilirea sumei împrumutate, a perioadei de rambursare și a dobânzii.

Ce fel de credite oferă IFN-urile?

IFN-urile sunt instituții nebancare ce oferă servicii de creditare, cum sunt împrumuturile de nevoi personale. Oferta de credite poate fi variată, atât în funcție de categorii profesionale (bugetari, pensionari), cât și de necesitățile clienților: credite de nevoi personale, credite rapide, auto sau avans salariu. În general, un credit IFN este negarantat, iar condițiile sunt mai flexibile și mai accesibile decât cele impuse de bănci, răspunzând astfel nevoilor imediate ale solicitanților.

Analiza de credit online se realizează în baza unei cereri, a buletinului și a documentului de venit (fluturaș de salariu/talon de pensie). Istoricul de creditare negativ nu afectează evaluarea solicitării, ceea ce înseamnă că poți obține un împrumut de nevoi personale și dacă figurezi în Biroul de Credite.

Ce este scorul de credit și istoricul creditului?

În procesul de analiză după care se ghidează instituțiile financiare nebancare atunci când acordă împrumuturi, scorul de credit nu influențează aprobarea acestora. Cu alte cuvinte, deși un solicitant are istoric negativ și apare înscris în Biroul de Credite, acesta poate primi un credit rapid online dacă îndeplinește celelalte criterii de eligibilitate: are peste 18 ani, un venit lunar stabil pe care îl poate dovedi și minimum 3 luni de vechime la actualul loc de muncă, în cazul celor din sistemul public.

Scorul de credit, numit și FICO, se realizează ținând cont de istoricul bancar al unei persoane și de comportamentul acesteia de plată. Scorul cuprinde istoricul de plată al unui credit din trecut sau în derulare, tipul de împrumut accesat, precum și eventuale restanțe sau întârzieri ale plății ratelor. Cele din urmă scad valoarea scorului de credit, iar în cazul băncilor acest factor poate determina refuzul unui dosar de împrumut. În cazul IFN-urilor, cum este și instituția financiară Birou Credite Rapide, poți accesa credite cu istoric negativ.

Istoricul tău este disponibil într-o platformă online care monitorizează comportamentul tău de plată din trecut. Respectarea angajamentelor față de contractele de creditare are cel mai mare procent în scoringul final, aproximativ 35%. Dacă ai mai avut credite sau dacă ai deja un împrumut și ai respectat scadențele, nu ai rate restante și alte întârzieri la plată, atunci scorul tău de credit va fi mare și vei fi considerat un solicitant de încredere.

Care sunt punctajele proprii ale instituțiilor de credit?

Scorul de credit este o modalitate de a analiza rapid un dosar și de a stabili gradul de risc al unei persoane fizice care solicită un împrumut. Totuși, chiar dacă figurezi cu istoric negativ în Biroul de Credite, însă nu ai un scor de credit mic, vei putea lua împrumut rapid online de tip IFN. Cele mai multe instituții de credit își stabilesc punctajele proprii atunci când fac oferte de creditare. În general, cele mai mari avantaje financiare la accesarea unui credit rapid online le au persoanele care nu sunt înscrise în Biroul de Credite. Însă, IFN-urile oferă și credite cu istoric negativ.

Dacă ai nevoie urgentă de o sumă de bani, un credit rapid te poate ajuta. Instituțiile nebancare au condiții mai flexibile comparativ cu băncile, iar în procesul de analiză a dosarelor de creditare IFN-urile nu resping persoanele cu istoric negativ.