Care este pragul cifrei de afacere la care o firmă trebuie să devină plătitoare de TVA

NewMoney 21/10/2020 | 14:25 Fapt Divers
Care este pragul cifrei de afacere la care o firmă trebuie să devină plătitoare de TVA

TVA  înseamnă Taxa pe Valoare Adăugată și este, de fapt, un impozit pe consum, suportat de către consumatorul final al unui bun sau serviciu. Această taxă are caracter general, este datorată statului, percepută prin cote de impozitare și diferă de la o țară la alta.

TVA-ul a fost introdus pentru prima oară pe 10 aprilie 1954, în Franța și era destinat marilor companii. Abia începând cu data de 6 ianuarie 1966, la propunerea ministrului de finanțe, Valery Giscard d’Estaing, Taxa pe Valoare Adăugată a început să se aplice și în comerțul cu amănuntul. Comunitatea Economică Europeană a introdus TVA-ul abia în anul 1970, cu scopul de a înlocui taxele de producție și consum.

În România, TVA-ul a fost reglementat prin Ordonanța numărul 3/1992, aprobat prin legea numărul 130/1992 și pus în aplicare începând cu data de 1 iulie 1993, în timpul guvernului Văcăroiu, pentru a înlocui impozitul pe circulația mărfurilor.

Pragul la care o firmă devine plătitoare de TVA

În România, companiile mici, cu o cifră de afaceri anuală sub plafonul de 300.000 lei, pot aplica pentru regimul special de scutire pentru întreprinderi mic , regim care se referă la faptul că nu sunt obligate să se înregistreze că plătitoare de TVA.

Mai simplu spus, persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Natională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA.