Care este marea surpriză a nominalizărilor la premiile Grammy din acest an

Oana Borviz 13/01/2022 | 10:12 Timp Liber
Care este marea surpriză a nominalizărilor la premiile Grammy din acest an

Marea surpriză a nominalizărilor la premiile Grammy din acest an este un muzician de jazz care a surclasat, cu cele 11 nominalizări, artiști ca Justin Bieber, Billie Eilish sau Jay-Z. Îl cheamă Jon Batiste și este convins că superputerea lui este jazzul.

Poate că unii dintre voi îl știți de la „Stephen Colbert’s Late Show“ (difuzat de CBS), unde cântă împreună cu trupa lui, Stay Human, încă din 2015. Poate că alții ați auzit de el din cartea „Între două lumi“ (tradusă de curând în română), unde autoarea Suleika Jaouad (care îi este parteneră de viață) îl descrie ca pe un muzician extrem de talentat și empatic. Poate că sunteți mulți care nici nu ați auzit numele lui. Până acum, căci Jon Batiste este artistul cu cele mai multe nominalizări la premiile Grammy din 2022.

Nominalizările sale, o surpriză imensă pentru industria muzicală, acoperă mai multe genuri – inclusiv R&B, jazz, mu­zică americană, clasică și videoclip –, depășindu-le pe cele ale unor artiști care conduc topurile muzicale și care nu ratează marile premii: Justin Bieber, Doja Cat și H.E.R. (fiecare cu câte opt nominalizări), Billie Eilish și Olivia Rodrigo (câte șapte nominalizări).

O formă de artă universală

Este surprinzător ca un muzician de jazz să surclaseze un cântăreț pop ca Justin Bieber sau unul hip-hop ca Jay-Z (care a obținut anul acesta trei nominalizări, devenind astfel artistul cu cele mai multe nominalizări din istoria Grammy-ului). Dar Jon Batiste (35 de ani) este un artist extraordinar de talentat, versatil, care știe să îmbine perfect diverse forme de muzică populară indigenă, ritualuri vechi, jazz, R&B și muzică pop, pentru a crea o muzică explozivă, optimistă.

Dacă asculți albumul „We Are“ – al optulea din discografie, nominalizat la Grammy la categoria cel mai bun album al anului – vei ști imediat că muzica lui e eclectică, emană energie și propovă­duiește libertatea. Piesa „Freedom“ – care este despre New Orleans-ul natal și despre libertatea umană – are un optimism de neclintit, iar „I Need You“ – o combi­nație exube­rantă a muzicii negre din anii 1930 cu sunete pop și hip-hop de astăzi – este despre „comunitate, bucurie și iubire“.

Născut într-o familie de muzicieni din New Orleans, Batiste a înțeles de mic că superputerea oamenilor este libertatea. Și, ghidat de imperativul de a rămâne li­ber cu orice chip, a descoperit că mu­zica poate fi cea mai grozavă cale spre li­ber­tate. „Văd jazzul ca pe o superpu­tere“, mărturisește el pentru The Guardian, con­vins de valoarea incontestabilă a aces­tui gen muzical, de faptul că repre­zintă toate nuanțele sufletului uman. „Este o onoare să cânt această muzică pentru că este moștenirea mea – este cea mai neagră și profundă muzică americană, care a devenit o formă de artă uni­versală.“

Batiste nu a făcut decât să îmbrace jazzul în multe alte straturi muzicale ce-și au inspirația în muzica din copilăria lui (trupa familiei, Batiste Brothers Band), în partiturile din jocuri video precum „Sonic the Hedgehog“ și „Street Fighter II“, în stu­diile de la Academia de Muzică Juilliard, din New York, și în toată muzica neagră pe care a ascultat-o de mic copil.

O energie uriașă

Încă de pe vremea când folosea instinctiv partiturile din jocuri video pentru a crea unele noi, Jon Batiste a folosit jazzul ca mijloc de a aduce oamenii împreună. A făcut-o nu doar prin cele opt albume de studio, ci și prin muzica de film (a câștigat un Oscar, un Glob de Aur și un premiu BAFTA pentru soundul original din animația „Suflet“) sau prin includerea muzicii în proiecte sociale precum mar­șurile de comemorare a emancipării afro-americanilor (protestul condus de el în 2020 a adunat 10.000 de oameni la biblioteca publică din Brooklyn).

Continuă să o facă și în calitate de director muzical al publi­ca­ției The Atlantic și de director creativ al National Jazz Museum, din Harlem, dar și în calitate de compozitor al unui musical de pe Broadway bazat pe viața și arta unuia dintre cei mai influenți artiști de la sfârșitul secolului XX: Jean-Michel Basquiat (care va avea premiera în curând).

În universul ăsta al jazzului, cu care Batiste se identifică, pe care-l modelează și înnoiește neîncetat, au descoperit cei de la Recording Academy (organizația care decernează premiile Grammy) o muzică având o semnificație profundă, ce depă­șește ideea de gen muzical și de graniță culturală. Au descoperit o muzică nouă, care este ceva mai mult decât o îmbinare de sunete, este o energie uriașă, care bucură sufletele și unește oamenii.

Acest articol a apărut în numărul 130 al revistei NewMoney

FOTO: Getty