Capitala se pregătește să spargă borna de un milion de metri pătrați de spații industriale

NewMoney 25/09/2017 | 18:18 Ştiri
Capitala se pregătește să spargă borna de un milion de metri pătrați de spații industriale

Mai mult de 100.000 de metri pătrați de spații industriale moderne au fost livrate în România în prima jumătate a anului, iar estimările arată că, până la finalul acestui an, stocul total de spații logistice și industriale va crește cu cel puțin alți peste 300.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Cele mai multe cereri au venit din sectoarele transporturi logistice și retail, care sunt principalii piloni de dezvoltare pentru acest an. În prima jumătate a acestui an, 43% din activitatea de închiriere a spațiilor industriale a fost reprezentată de companiile cu activitate logistică, 27% de cele din retail, în timp ce companiile cu activitate în distribuție sau curierat și cele din industria automotive completează lista.

 Cea mai mare parte a proiectelor in dezvoltare se afla în continuare în București și în împrejurimi, acolo unde este concentrat și cel mai mare stoc de spații industriale din România.

Bucureștiul și împrejurimile se îndreaptă spre un stoc total de 1 milion de metri pătrați de proiecte industriale, în zona Capitalei fiind în construcție proiecte ce însumează aproximativ 60.000 de metri pătrați. Si zonele de vest si de nord-vest ale României se apropie de stabilirea unui nou record, iar odată cu finalizarea proiectelor în construcție, stocul total de proiecte industriale din regiune ar urma să depășească 750.000 de metri pătrați.

Conform datelor CBRE, rata de neocupare în piață a scăzut la sub 2%, în timp ce chiriile au crescut la un nivel mediu de circa 4 euro/mp/luna.

“Chiar daca rata de neocupare a înregistrat o creștere sensibilă față de intervalul 2015 -2016, aceasta a rămas la un nivel care să permită o evoluție la nivelul chiriei. Această rată de neocupare mică se datorează faptului că în piață, dezvoltatorii nu se concentrează, ca în trecut, pe dezvoltarea proiectelor într-un regim pur speculativ”, a declarat Andrei Jerca (foto), account director, industrial services în cadrul CBRE.


Sursă foto: CBRE