Capcanele internetului: Cum au devenit rețelele sociale instrumente de manipulare

NewMoney 02/11/2018 | 17:40 Digital
Capcanele internetului: Cum au devenit rețelele sociale instrumente de manipulare

Autor: Romulus Deac

Social-media ar fi trebuit să inaugureze o epocă a democrației digitale. Numai că, între timp, au fost deturnate în ins­trumente subtile de manipulare.  

Acest articol a apărut în numărul 52 (5 – 18 noiembrie) al revistei NewMoney

Din momentul în care tinerii votanți ame­ri­cani au descoperit că se pot împrieteni cu Barack Obama pe Facebook – se întâmpla prin 2008 –, social media a devenit o componentă vitală a modului în care ne ra­portăm la discursul politic. Politicienii și tech-evangheliștii au început chiar să vadă în rețelele sociale cheia către un nou tip de politică, al cărui rezultat inevitabil, spun cei mai optimiști dintre observatori, ar fi o democrație digitală, definită de o relație mai coerentă și mai apropiată între alegători și aleși. Însă, asemenea oricărui alt instrument, social-media pot fi la fel de bine folosite și pentru erodarea bunelor practici democratice.

Lobby vs lobby. În 2010, cu doar câ­teva ore înainte de alegerile speciale din Massachusetts pentru un loc rămas vacant în Senat, conservatorii din American Future Fund (AFF) au declanșat pe Twitter o campanie de gherilă împotriva candidatului democrat, procurorul general Martha Coackley. AFF a deschis nouă conturi anonime pe Twitter, de pe care a început să trimită sute de mesaje prin care Coackley era acuzată că ar fi primit bani de la lobby-iștii din serviciile de sănătate. Mai mult, mesajele incriminate includeau și linkuri spre câteva site-uri anonime cu detalii suplimentare. Twitter a realizat că este vorba despre un spam masiv și a închis conturile în cauză după aproximativ două ore, numai că mesajele ajunseseră deja la peste 60.000 de oameni. Iar bul­gă­rele abia începea să se rostogolească.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

m