Candidații pentru Consiliul Fiscal au fost validați în unanimitate

NewMoney 02/07/2019 | 11:18 Ştiri
Candidații pentru Consiliul Fiscal au fost validați în unanimitate
Cei cinci candidați pentru Consiliul Fiscal au fost votați de către comisiile reunite de buget din Parlament. Daniel Dăianu, George Georgescu, Bogdan-Octavian Cozmâncă, Georgiana Camelia Crețan și Sebastian Bogdan Căpraru sunt cei cinci candidați care au fost validați marți, transmite HotNews.ro

Fiecare din cei 5 a susținut timp de câteva minute o prezentare a activității relevante, după care s-a trecut la vot, lista celor 5 trecând cu unanimitate de voturi. Cei 5 urmează să fie validați miercuri de plenul Parlamentului.

George Georgescu este propus de Academia Română, unde și lucrează în cadrul Institutul Național de Cercetări Economice, din 2013. Înainte a lucrat timp de 10 ani, între 2013 și 2013 la Eximbank, consilier la Direcția Managementul Riscurilor. Câteva luni în 2003 a fost director general adjunct la Direcția Națională de Prognoză, după doi ani în care a deținut funcția de director în Ministerul Dezvoltării și Prognozei. Înainte de REvoluție, în perioada comunistă, a lucrat ca economist la Intreprinderea de Comerț Exterior Romtrans și apoi cercetător la Institutul de Economie Națională. Din martie 1991 până în septembrie 2002 a fost consilier la Președinția României, iar în anii următori a lucrat în diplomație, consilier economic la Ambasada din Italia.

Bogdan-Octavian Cozmâncă este propus de Banca Națională a României. Este economist principal la BNR în Departamentul de Modelare și Prognoze Macroeconomice BNR. A reprezentat banca central în cadrul subcomitetelor Băncii Centrale Europene pentru Modelare Econometrică și în cadrul subcomitetelor subordonate Comitetului de Politică Monetară al Băncii Centrale Europene – subcomitetul pentru Finanțe Publice. Predă la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse. ”Desfășor o activitate didactică la ASE, lucrez în BNR unde m-am ocupat și de partea de sector fiscal. Am reprezentat banca la BCE timp de 5 ani. O altă experiență este cea de la BCE din 2015-2018, unde am fost coordonatorul proiectiilor și analizelor țărilor din zona euro, am participat la redactarea rapoartelor de convergență a unor țări din zona euro”, a spus Cozmâncă la audieri.

Georgiana Camelia Crețan, propusă de Academia de Studii Economice, este Prodecan la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse din ASE, responsabil cu mediul economico-social și viața studențească. ”Începînd din 2007, ca absolvent ASE m-am alăturat cadrelor didactice din catedra de Finanțe, adăugând portofoliului didactic disciplina de buget și politiic publice”, a spus Crețan în timpul audierilor.

Daniel Dăianu (FOTO), propus de Institutul Bancar Român, academician și cu o carieră universitară la Academia de Studii Economice și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este în prezent membru în Consiliul de Administrație al băncii centrale, cu un mandat care se încheie în luna octombrie a acestui an. A fost ministru al Finanțelor între 1997 și 1998, iar la alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PNL și a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Bănci Comerciale Române (BCR) pentru a evita un conflict de interese.

Sebastian Bogdan Căpraru, propus de Asociația Română a Băncilor, predă la Universitatea Al. I Cuza din Iași. ”Sunt nominalizat de ARB. Mă recomandă o activitate de 19 ani în domeniul academic. De la preparator la profesor universitar. Ca activitate didactică, din 2000 am predat finanțe, management bancar, politici monetare șamd. Din perspectiva activitaii de cercetare am publicat într-o serie de publicații la nivel european”, a spus Căpraru la audierile de marți.

FOTO: Mediafax