Când va depăși IT-ul românesc eticheta „ieftin și bun”?

Andreea Neferu 14/03/2017 | 12:57 Digital
Când va depăși IT-ul românesc eticheta „ieftin și bun”?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Industria IT&C locală a depășit momentul în care costurile reduse cu forța de muncă erau principalul ingredient în ecuația atragerii investițiilor. Acum, IT-iștii români, care câștigă cele mai mari salarii din economia locală, concurează cu cei de pe alte piețe la un alt nivel.

Care este diferenţa dintre un programator amator şi unul profesionist? Cel amator crede că un kilobyte are 1.000 de bytes, iar cel profesionist că un kilometru are 1.024 de metri.

Lăsând gluma la o parte, angajații din IT au devenit răsfățații pieței locale a muncii în ultimii ani, pe măsură ce indus­tria de profil a crescut masiv, iar efortul de recrutare al companiilor din domeniu a devenit tot mai mare din cauza deficitului de profesioniști. Un statut tradus și prin­tr-un salariu mediu net care a depă­șit la finalul anului trecut pragul de 6.000 de lei, de aproape trei ori mai mare decât media pe economie, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Iar aceasta în condițiile în care România încă rămâne competitivă din perspectiva costurilor asociate cu salariile primite de angajații din această industrie, care sunt în continuare mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană.

Un studiu de anul trecut al Invest Romania, instituția guvernamentală respon­sabilă pentru promovarea investițiilor străine, arăta că țara noastră avea în 2015 cele mai mici costuri cu forța de muncă din IT la nivel comunitar, în contextul în care circa două treimi din programatorii români au un cost de muncă per oră de sub 20 de dolari. Spre compa­rație, doar 28% dintre dezvoltatorii germani generează costuri sub acest prag, iar în Polonia ponderea este de 40%.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.