Când se vor afişa rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2020. Numele candidaților nu vor fi publice

Andrei Dumitru 17/06/2020 | 12:17 Ştiri
Când se vor afişa rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2020. Numele candidaților nu vor fi publice

Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri, că, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR), numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat. Candidaţii primesc un raport din care vor cunoaşte codul unic ce le-a fost repartizat, pe baza acestuia urmând să-şi vizualizeze rezultatele. Pe edu.ro vor apărea în continuare codul unic al candidatului, şcoala de provenienţă, rezultatele probelor examenului şi media.

”În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaţilor vor fi afişate astfel”, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că, în acest sens, miercuri, comisiile din unităţile de învăţământ/centrele de examen vor tipări din aplicaţia informatică EvNat un raport ce va conţine: şcoala de provenienţă a candidatului, judeţul, numele şi prenumele candidatului, CNP şi codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul judeţului).

Fiecare elev va primi un cod unic vizibil pe edu.ro

Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat îşi va putea vedea rezultatele obţinute la examene.

Listele afişate în centrele de examen şi pe site-ul evaluare.edu.ro vor conţine următoarele informaţii: codul unic al candidatului, şcoala de provenienţă, rezultatele probelor examenului şi media.

Comisiile din unităţile de învăţământ/centrele de examen vor informa candidaţii, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afişate cu anonimizarea numelui şi a prenumelui.

”Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Naţional al Rectorilor – toţi fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui şi a prenumelui elevului”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Miercuri a fost ziua probei la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a sunt aşteptaţi la proba de Limba şi literatura maternă.â

Când vor fi comunicate rezultate finale de la Evaluarea Națională 2020

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Rezultatele finale se vor fi afişa sâmbătă, 27 iunie.