Când se termină pandemia?

Frumusețea cu teoriile conspirației este că, deși foarte mulți le pun la îndoială, puțini sunt cei care nu se întreabă dacă, totuși, nu o fi un sâmbure de adevăr în toate aceste povești. Și puține teorii ale conspirației apărute în timpul pandemiei sunt mai populare decât cea care îl are în centru pe Bill Gates, cofondatorul Microsoft și filantrop din 2000, de când s-a retras din funcția de chief executive officer (CEO) al companiei software.

Probabil că toți am văzut (sau auzit de) predicțiile legate de imi­nența unei pandemii pe care Bill Gates le-a făcut cu mult înainte de începutul acestei primăveri, cea mai cunoscută fiind o prezentare în cadrul programului de conferințe TED Talks. Dacă suntem adepți ai teo­riei conspirației, vom spune că această prezentare e doar o piesă dintr-un puzzle gândit de Bill Gates. Dacă nu credem în scenarii, vom spune că Bill Gates este cel mai mare oracol al secolului al XXI-lea. În ambele variante, cred că merită să îi ascultăm vorbele (nu neapărat să ne încredem în ele sută la sută).

La începutul lui august, antreprenorul care a făcut primul miliard de dolari înainte să împlinească 30 de ani i-a acordat un interviu jurnalistei britanice Zanny Minton Beddoes, redactorul-șef al revistei The Eco­nomist. Foarte pe scurt, la sfârșitul lui 2021 vom scăpa de pandemie, Bill Gates dixit. Argumentul său e că până atunci o bună parte din populația planetei se va fi imunizat și un vaccin eficient va fi produs în masă. În acest moment, peste 150 de vaccinuri se află în diverse faze de cercetare peste tot în lume, iar 6 dintre ele sunt testate în masă. Dacă predicția sa se adeverește, înseamnă că vom avea cel mai scurt timp de producere a unui vaccin din istoria medicinii.

CAUZA MORȚII. Totuși, până la sfârșitul lui 2021, vor mai muri câteva milioane de oameni, prezice același Bill Gates. E vorba în special de locuitorii statelor sărace, cu igienă și nutriție precare și cu sisteme medicale subdezvoltate. De fapt, cauza a 90% din aceste decese nu va fi neapărat COVID-19, ci factori secundari. Alte boli, precum malaria și SIDA, vor deveni și mai violente pe fondul scăderii imunității cauzate de distanțarea socială. De asemenea, foametea – generată de scăderea productivității în agri­cultură și de creșterea nivelului de sărăcie – va face, la rându-i, multe victime.

Recomandarea lui Bill Gates este ca Occidentul să plătească vaccinuri pentru statele sărace. Și spune că această acțiune nu trebuie privită ca un gest altruist, ci ca o măsură de a stârpi virusul peste tot în lume, în așa fel ca acesta să nu mai poată fi „importat“ din enclave fără acces la medicație. În definitiv, afirmă el, prețul acestui ajutor nici nu e așa mare.

Ar fi vorba de 10-12 miliarde de dolari, în condițiile în care vaccinul va fi vândut în țările dezvoltate la un preț suficient de mare încât să acopere toate costurile de cercetare și producție. Până acum, Bill & Melinda Gates Foundation a finanțat cu peste 350 de milioane de dolari lupta împotriva pandemiei. Consideră că oamenii bogați și statele trebuie să cheltuie miliarde de dolari pentru descoperirea vaccinului, pentru a diminua pagubele economice de mii de miliarde pe care noul coronavirus continuă să le facă.

Gates mai e de părere că acest efort ar trebui suportat în mare parte de Statele Unite, care în acest moment reprezintă epicentrul cercetării în virusologie. Dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, asta ține de factorul politic. Polarizarea excesivă a popu­lației, spune el, a transformat purtatul măștii într-un gest politic. Și nu crede că americanii care refuză să poarte mască se vor împuțina, chiar dacă alegerile din noiembrie or să fie câștigate de Joe Biden.

Într-un asemenea scenariu, susținătorii actualului președinte, Donald Trump, vor fi cei care vor arunca măștile la gunoi.

UNU DIN TREI. Teoreticienii conspirației îi pun în cârcă fostului șef al Microsoft intenția malefică de a implanta în organismul oamenilor care vor fi in­jec­tați cu vaccinurile pe care le-a sponsorizat un microcip prin care să le fie monitorizate (eventual, controlate) gândurile și trăirile. O cercetare de piață reali­zată recent de Gallup arată că unu din trei americani nu ar fi de acord să primească vaccinul, chiar dacă acesta ar fi gratuit. Bill Gates spune însă că nu toată populația trebuie vaccinată pentru ca virusul să fie redus la tăcere. Imunitatea pe care o oferă vaccinu­rile pentru alte boli și faptul că noul coronavirus nu este extrem de contagios (cum e pojarul, de exemplu) fac suficientă vaccinarea a 30-60% din popu­lație.

Dacă predicțiile lui Bill Gates sunt corecte, lucru pe care îl vom afla anul viitor, teoreticienii con­spirației vor primi confirmarea că avem de-a face cu un plan orchestrat de cofondatorul Microsoft. Pe de altă parte, admiratorii personajului vor crede și mai mult că sunt contemporani cu un geniu de talia lui Edison.

Cert este că dacă estimările sale sunt incorecte, nimeni nu va avea de câștigat.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.