Când se întâlnesc Juncker și Trump pentru a dezamorsa războiul comercial între UE şi SUA

Gabriel Bucur 18/07/2018 | 10:36 Ştiri
Când se întâlnesc Juncker și Trump pentru a dezamorsa războiul comercial între UE şi SUA

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va merge la Washington, în 25 iulie, pentru a vorbi cu preşedintele american Donald Trump despre dezamorsarea conflictului comercial care s-a iscat, în această vară, între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, a anunțat AFP, citat de News.ro.

„Preşedintele Juncker şi preşedintele Trump vor lucra în vederea îmbunătăţirii comerţului transatlantic şi construirii unui parteneriat economic mai puternic”, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat, și a adăugat că „cei doi lideri vor discuta despre cooperarea aprofundată între guverne şi instituţiile UE şi Statele Unite, într-un vast set de subiecte, precum politica externă şi de securitate, lupta împotriva terorismului, securitatea energetică şi creşterea economică”.

Casa Albă a publicat un comunicat aproape identic celui al Comisiei, în care, spre deosebire de textul european, nu menţionează o „cooperare aprofundată” între cele două regiuni.

Citiți și: România poate pierde aproape 200 de milioane de euro în urma taxelor impuse de Trump

Comisia Europeană a refuzat să detalieze intenţiile lui Juncker pe plan comercial, în cadrul acestei întâlniri, care va avea loc la Casa Albă. „Suntem pe cale să ne pregătim strategia şi nu ar fi înţelept din partea mea să discut asta aici”, a declarat, marţi, Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al instituţiei.

Potrivit unor surse europene, o reuniune între statele membre, care va avea loc miercuri, va stabili poziţia europeană.

Bruxellesul şi Washingtonul sunt într-un conflict comercial din 1 iunie, când Statele Unite, care au invocat „securitatea naţională”, a impus taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului din Europa. Europenii au răspuns imediat și au impus taxe unei serii de produse americane emblematice, precum untul de arahide sau Harley-Davidson. Donald Trump a ameninţat, ulterior, că va impune taxe vamale suplimentare de 20% automobilelor importate în Statele Unite din UE, o măsură care ar avea consecinţe mult mai dure decât taxele impuse oţelului şi aluminiului, spun specialiștii.

Citiți și: Cutremur pe piețele bursiere din Asia: Au intrat în vigoare tarifele Statelor Unite pentru importuri din China de 34 de miliarde de dolari

„Dacă nu negociază cu bună credinţă, vom face ceva în legătură cu milioanele de maşini care intră în ţara noastră şi care sunt taxate la un nivel practic nul, un nivel foarte scăzut”, a ameninţat americanul, săptămâna trecută, în cursul unui summit NATO, la Bruxelles, referindu-se la vizita lui Juncker. Câteva zile mai târziu, el a catalogat UE drept „inamica” Statelor Unite pe plan comercial.

Uniunea impune în prezent taxe vamale de 10% vehiculelor importate din Statele Unite, inclusiv celor fabricate de către constructori europeni – în timp ce Statele Unite taxează cu 2,5% importurile de automobile şi cu 25% pe cele de camionete şi „papuc” (pick-up).

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.